cultura

Vint anys de pirates

El Desembarcament Pirata de Premià de Mar compleix enguany dues dècades de vida

Per commemorar-ho, se'n farà una versió infantil, a més de nous gegantons i una exposició retrospectiva, entre altres activitats

El Desembarcament Pirata, una de les icones de Premià de Mar i cita ineludible a la comarca, compleix enguany 20 anys de vida. Per celebrar aquesta efemèride, que coincideix amb la festa major del municipi, Premià de Mar està organitzant una edició ben especial per a aquest estiu. Per tant, els protagonistes, encapçalats per l'Omar i el seu seguici de pirates, tornaran a prendre amb més força que mai la població maresmenca i la donzella Ester. Com sempre, però, en Martí i els premianencs hi oferiran resistència i tornaran a alliberar Premià de Mar del jou pirata.

Aquesta celebració, farcida de litúrgia i de moments tan espectaculars com assenyalats, té lloc durant sis dies de juliol gràcies a la col·laboració de multitud de persones, però gràcies especialment a les 150, entre actors i figurants, que materialitzen aquesta història èpica. “Hem d'agrair a aquells valents que fa 20 anys van tenir aquesta idea”, va manifestar Marta Cava, membre de la Comissió Pirates i Premianencs. Tal com recordaven Cava i el regidor de Cultura, Eloi Maristany (CiU), durant aquest temps, l'acte s'ha fet tan popular que fins i tot atreu visitants d'arreu de Catalunya. “Durant els sis dies que dura l'esdeveniment, passen pel municipi al voltant de 5.000 persones”, comentava el regidor.

Novetats

Precisament, aquest èxit de convocatòria ha desembocat en una de les novetats d'aquest any: la creació del Desembarcament Pirata Infantil. Així, la tarda després del desembarcament adult, uns 25 infants –que a hores d'ara ja estan preparant la seva actuació– agafaran el relleu dels grans i escenificaran la pugna pels carrers del municipi. “Aquest nou acte persegueix un doble objectiu: alliberar de gent l'acte dels grans i fer arrelar la filosofia de la festa entre els més petits”, comentava Cava. A més, i per tal de respectar al màxim l'esperit de l'acte, s'hi estrenaran dos gegantons que seran la rèplica dels gegants Omar i Ester. En un futur està previst també incloure-hi el gegantó d'en Martí.

Una altra novetat serà l'exposició retrospectiva sobre els 20 anys de la festa que es podrà veure al Museu de l'Estampació
de Premià de Mar. Així,
ja s'ha fet una crida a través de les xarxes socials perquè tothom hi pengi fotografies de la festa al llarg d'aquests anys. Finalment, l'organització ha anunciat noves sorpreses que s'aniran desvelant fins al juliol.

Evolució

“Tot va començar el 1996 amb quatre pirates tirant-se farina a la platja, però tot això ha anat evolucionant fins al que és ara”, recordava Cava. En aquest sentit, a banda d'incloure diversos moments en el desembarcament, també s'ha notat un canvi de tendència en els participants. “Al principi tothom volia ser pirata i ara ja hi ha molts nens que no dubten que volen ser del bàndol dels premianencs.”

LA XIFRA

150
persones
entre actors i figurants donen vida al Desembarcament Pirata de Premià de Mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia