cultura

Documenten una espècie marina fins ara desconeguda, a Tona

Una desconeguda espècie de sireni (un ordre de mamífers marins coneguts també com “vaques marines”) ha estat documentada i feta pública recentment a la revista Comptes Rendus Palevol pel paleontòleg Jordi Balaguer, a partir d'unes restes excavades l'any 2008 a prop del mas Vilageliu de Tona. Les peces trobades –bona part del crani, vèrtebres i costelles– tenen una antiguitat d'uns 40 milions d'anys i han servit per documentar la nova espècie, batejada amb el nom de Prototherium ausetanum.

Balaguer comenta: “La combinació de trets d'aquest crani fa que no es pugui associar a altres sirenis trobats fins ara a Itàlia i a Espanya; no s'assembla gens al que ja coneixíem.” La troballa es va produir a partir d'unes restes fòssils que eren visibles i que ara han quedat en dipòsit a l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Els dugongs (en malaia “donzella del mar”) actuals –mamífers d'uns 3 m de llargada i 300 kg de pes que viuen en zones del Pacífic i l'Índic– són els parents més propers a la nova espècie fòssil, apareguda a meitat de l'eocè. Llavors, la plana de Vic era un mar tropical.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia