cultura

truquen!

arnau puig

L'èxode dels migrants

Gran part de les poblacions dels estats polítics actuals són migrants o ho han estat (migracions internes o externes). Però sigui el tipus de migració que sigui n'hi ha de tres menes: els aventurers, cercadors de noves terres, espais i situacions socials o polítiques per desenvolupar el seu esperit i la seva energia. Hi ha tot seguit els migrants culturals, cercadors de noves formes de pensar, entendre, saber i/o conèixer el món.

Finalment hi ha la més trista de les migracions, la de la misèria, els que han de migrar perquè allà on són nats s'hi moren de fam i menyspreu i hi són bandejats. Els primers i els segons són migrants fins un cert punt per voluntat. Però els tercers són forçats, ho són per la necessitat de la subsistència i migren per preservar la dignitat, la poca que els pugui quedar en i des de la seva misèria existencial.

Però els migrants econòmics ofereixen uns trets especials i, alguns, es converteixen en incòmodes allà on van, atès que per ser migrants es consideren maltractats i menystinguts i, d'entrada, volen tot el que els naturals del país han hagut de lluitar durant segles per aconseguir-ho. Acaben friccionant. Però entre tot plegat hi ha uns grups humans que no són migrants sinó empesos a l'èxode, a marxar del seu terrer perquè els que l'ocupen no els volen perquè són insubmisos, no accepten les imposicions dels manaires.

La gent de l'èxode és rebutjada gairebé arreu perquè esdevenen creadors de noves pàtries, de nous projectes vitals. El compromís icònic ens l'ofereix Verdi al va, pensiero... (Nabucco, 1842), mentre Wagner s'entretenia amb els penitents del Tannhäuser (1845).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Casa de Cultura programa 16 actuacions musicals a la tardor

GIRONA

Localitzen nous enterraments i part d’un mur del fossat al castell de Sant Iscle

VIDRERES

El festival Lloret Negre entregarà el premi honorífic a Anna Soler-Pont

LLORET DE MAR
cinema

‘Segundo premio’, ‘Marco’ i ‘La estrella azul’ són preseleccionades a l’Oscar

barcelona

El Canal presenta un programa d’una trentena d’activitats a la tardor

SALT
Peter René Pérez i Lucija Stojevic
Protagonista i directora de ‘Pepi Fandango’

“Els que hem sobreviscut als camps ens sentim culpables”

Màlaga
ART

Paula Artés rep el premi Art Nou per ‘Energia submergida’

Barcelona
ART

Dels enigmes d’Alícia a la carnalitat de Rubens

Barcelona

Una vintena d’actes pel 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana

GIRONA