cultura

Societat

Paleontologia per a tots els públics

Una aplicació permet recórrer el passat prehistòric dels Hostalets de Pierola amb jocs i realitat augmentada

Les noves rutes volen captar un públic familiar i completen l'oferta adreçada al públic acadèmic

La troballa de les restes del Pieralopithecus Catalaunicus (conegut com a Pau), l'Anoiapithecus brevirostris (en Lluc) o més recentment el Pliobates cataloniae (la Laia), han situat els Hostalets de Pierola com un referent paleontològic internacional. Després d'obrir un centre de formació que inclou un alberg i un petit museu, el municipi aposta ara per atraure un públic familiar.

Per fer atractiva la paleontologia al gran públic, l'Ajuntament ha apostat per crear unes rutes a peu pel municipi i una aplicació per a mòbils i tauletes que permet recórrer-les com si es tractés d'una gimcana. Són les P@leorutes, tres recorreguts interactius que relacionen la paleontologia amb el paisatge existent al territori. Els recursos multimèdia, 3D i el geoposicionament permeten retrocedir dotze milions d'anys i endinsen el visitant en l'ecosistema del Miocè.

Els tres recorreguts a peu són temàtics i estan guiats per personatges diferents de l'aplicació, que van proposant jocs i preguntes a l'usuari. Un paleontòleg és el guia de la ruta El món d'en Pau, que serveix per explicar-ne l'evolució. El geògraf Roc és l'encarregat de mostrar als visitants els elements que permeten identificar els canvis experimentats al paisatge i, finalment, la biòloga virtual Gaia endinsa l'usuari en la selva subtropical que hi havia on avui hi ha vinyes i vistes a Montserrat. La distància de les rutes oscil·la entre els 2 i els 7 quilòmetres i totes tenen com a punt de partida Can Roviralta, l'edifici que alberga el CRIP (Centre de Restauració i Interpretació Paleontològic).

L'objectiu d'aquestes rutes, segons l'alcalde dels Hostalets, Daniel Vendrell, és divulgar el patrimoni paleontològic del municipi “i que vingui gent a conèixer els Hostalets de Pierola, que puguin dormir a l'alberg i estar al municipi”. Això és el que ja fan cada mes una quinzena de persones d'arreu del món, alumnes dels diferents cursos que s'organitzen amb regularitat al CRIP, obert l'any 2013. L'alcalde està satisfet amb el funcionament d'aquesta aposta, perquè “és gent amb poder adquisitiu, es queden a l'alberg, se'ls ensenya el territori, fan vida al poble...”, i assegura que alguns d'aquests alumnes han tornat de vacances amb la família, fent servir l'alberg dels Hostalets com a punt de partida per visitar Barcelona, Montserrat o caves al Penedès.

Les rutes es complementaran a curt termini amb nous productes turístics com ara el P@leo cap de setmana, que sumaran l'estada a l'alberg i activitats per a tota la família amb la paleontologia com a rerefons.

Les Pale@rutes es van estrenar el 6 de març passat. Els usuaris de dispositius Mac, però, se'n van quedar amb les ganes. L'aplicació no activava la funció de GPS i la navegació; en lloc de mostrar un paisatge amb vistes a Montserrat, mostrava el darrer lloc on s'hagués activitat aquesta funció de la tauleta o el mòbil, ja fos Barcelona o París. Dies després ja hi havia disponible una actualització que resolia el problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.