Cultura
Lola Anglada torna a Tiana
Els jardins de Can Baratau, marc d'una exposició sobre l'artista
La mostra aborda des de la infantesa fins als últims anys que la il·lustradora va viure al poble
Anglada va serla il·lustradora catalana més prolífica de la primera meitat del segle XX
Els jardins de la biblioteca de Can Baratau són l'escenari del retorn de Lola Anglada a la vila de Tiana. L'artista, compromesa amb la societat catalana del seu temps i que va viure durant molts anys al poble, és ara la protagonista d'una mostra biogràfica produïda per la Diputació de Barcelona. L'exposició és un homenatge a l'artista, basat en el llibre Lola Anglada. Memòries 1892-1984, de Núria
Rius i Teresa Sanz, editat per la Diputació de Barcelona. Al llarg dels plafons que integren el muntatge es fa un repàs de la trajectòria artística i vital de Lola Anglada que inclou un resum de les seves memòries i imatges de cada moment històric.
L'exposició, que es podrà veure en aquest espai fins al 30 de
juny, envolta La Ben Plantada, una de les escultures més emblemàtiques del poble, aixecada amb motiu del centenari del naixement de Lola Anglada. El repàs per la trajectòria vital de l'artista comença amb els seus anys d'infantesa a Barcelona. Les seves memòries dibuixen una vida, una època i il·lustren tot un segle d'història de Catalunya. A més, serveixen per donar a conèixer l'abast del compromís personal de l'artista amb una visió del país i de la societat carregada de modernitat, de progrés, de justícia i d'equitat.
Lola Anglada va ser la il·lustradora catalana més prolífica de la primera meitat del segle XX i la primera dibuixant professional de Catalunya i de l'Estat. Artista polifacètica, a banda de dibuixant il·lustradora també va ser escriptora, decoradora, pintora, ceramista i escultora. Dona compromesa amb el seu temps i el seu país, un cop acabada la Guerra Civil no es va exiliar, sinó que es va retirar a Tiana, on va viure aïllada de tot. D'aquesta manera, les seves obres van perdre el compromís social que havien tingut en altres temps. Aquí va viure fins al 1984, cuidada i acompanyada per Montserrat Carrió, amb qui va compartir els últims anys de la seva vida. Abans havia rebut el reconeixement de la vila en un homenatge que li va organitzar l'any 1978 l'Ajuntament de Tiana amb l'adhesió de moltes personalitats del moment. L'any 1982, la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi.
La mostra s'ha pogut veure abans als jardins de l'Escola Industrial de Barcelona, i ara ha iniciat la seva itinerància a Tiana. Anglada va llegar gran part de la seva producció artística i els seus béns immobles a la Diputació de Barcelona a canvi d'un vitalici. Ara aquesta institució és la dipositària de l'obra de l'artista i s'encarrega de conservar-la i difondre-la en exposicions com aquesta o la que fa dos anys va promoure l'Ajuntament de Tiana, que portava per nom Lola Anglada, poderosa memòria. L'interior de l'edifici del Rellotge de l'Escola Industrial de Barcelona és encara el marc de la segona part de l'exposició, en què es poden veure dibuixos i quadres originals i objectes personals de l'artista.