cultura

El castell de Calonge enfila la recta final amb la segona fase

L'Ajuntament invertirà uns 400.000 euros en una actuació que permetrà obrir tots els espais per a ús públic

L'Ajuntament de Calonge invertirà 400.000 euros en la segona fase de reforma del castell per acabar l'adequació d'aquest monument i poder posar a ús públic tots els espais de què disposa. L'objectiu és tenir el castell del tot reformat i a punt per utilitzar-lo. La segona fase de reforma projecta actuar en el condicionament de nous espais com l'antic ajuntament, la millora de l'accessibilitat, especialment en punts complicats com les golfes i la Torre Quadrada, i l'acabament de diverses sales, seguint el projecte de l'arquitecte Josep Maria Esquius.

L'alcalde, Jordi Soler, explica que “la reforma del castell és el gran projecte pel centre històric de Calonge”. Segons Soler, en els últims anys s'ha afrontat la reforma dels carrers del nucli antic, creant espais de qualitat per atraure visitants i també activitat econòmica.

El projecte, que en breu es posarà a licitació, preveu a la planta baixa finalitzar la sala de l'antic pati d'armes, mentre que a l'interior es col·locarà un paviment continu de formigó i fals sostre i s'acabarà la instal·lació de la il·luminació. També a la planta es reformarà la sala del fons de les cavallerisses.

A la planta noble la segona fase hi preveu una nova escala per comunicar el distribuïdor renaixentista amb l'espai de sota coberta, i l'acabat de la instal·lació de lluminàries de la sala renaixentista. També en aquest primer pis hi faran una passera entre l'ascensor i l'escala principal de l'edifici amb el sostre de la sala del pati d'armes, on també s'instal·larà un paviment nou per habilitar l'espai com a terrassa i mirador. Les obres afectaran també la part de l'antic ajuntament, un espai de tres plantes que havia quedat fora de la primera fase de reforma i que s'adequarà totalment, alhora que s'hi construirà una escala central que comunicarà totes tres plantes. Finalment, també es treballarà a la planta de sota coberta.

Datat del segle XII

El castell de Calonge es documenta a començament del segle XII i a finals d'aquest segle passa a ser del comtat de Barcelona. Posteriorment, i durant segles, va ser propietat de la casa de Cruïlles, però va passar per moltes mans, com ara els Requesens, els Cardona-Anglesola, el ducat de Sessa i la noblesa castellanitzada. Al segle XIV s'hi va afegir un recinte trapezoïdal més ampli, amb espitlleres i coronat amb merlets. Al segle XV, un palau tardogòtic, i posteriorment s'hi van fer unes torres rodones als tres cantons del recinte i una altra de semicircular.

ERC no vol pagar pel Llevantí de Mar

En el ple d'ahir al vespre, també es va aprovar una modificació de crèdit que, entre d'altres partides, assigna 332.271 euros a la indemnització per als veïns perjudicats per la construcció dels edificis Llevantí de Mar. D'entrada, els demandants instaven a l'enderroc per defectes urbanístics, ja que els edificis els tapen les vistes. Però finalment es van conformar amb una compensació.

ERC hi va votar en contra perquè s'oposa al fet que cadascun dels deu mil veïns del municipi hagi de contribuir-hi amb 33 euros. Tot i això, el portaveu, Martí Fonalleras, tampoc va especificar quina instància hauria de fer front al pagament. Avancem es va abstenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia