cultura

El centre de circ La Vela reneix a L'Estruch de Sabadell

A la fàbrica de creació vallesana s'obre al públic la gran carpa estable, amb capacitat per a 400 persones, que vol tornar a ser un referent de creació i producció

Després de cinc anys, el projecte nascut a Vilanova es revifa

Després de gairebé un any i mig de treballs per implantar la gran carpa de 12,40 metres d'altura, 28 metres de diàmetre i 615 metres quadrats, d'adequar l'interior de les instal·lacions i d'integrar la proposta en l'engranatge de la fàbrica de L'Estruch, el centre de creació i producció de circ La Vela obre les portes al públic a Sabadell. La Vela de L'Estruch, amb 400 localitats, s'inaugurarà oficialment el 16 d'abril, coincidint amb el Dia Internacional del Circ, amb una gran festa oberta al públic després d'un any de rodatge intern en què algunes companyies l'han utilitzat per assajar. “És una aposta de futur de Sabadell que ens permetrà una projecció nacional i internacional”, deia ahir la regidora de Cultura, Montserrat Chacón, després d'afirmar que La Vela serà un dels colofons de L'Estruch, un espai de creació amb vint anys d'història pioner en el treball amb les arts escèniques i visuals. El director general de Creació i Empreses Culturals de la Generalitat, Jordi Sellas, destacava en la presentació la importància del projecte perquè es tracta de l'únic espai estable de circ a Catalunya en format de carpa que acollirà activitats circenses en els àmbits de la creació, l'exhibició, la formació i la integració social, i perquè s'ha hagut de recórrer un llarg camí en els darrers anys per recuperar-lo. Vilanova i la Geltrú va donar La Vela a la Generalitat el 2013 perquè no podia assumir les despeses de la instal·lació, que no funcionava des del 2011, sis anys després de la seva creació. Amb l'objectiu de recuperar el projecte, Cultura va obrir un concurs públic per reimplantar La Vela, que va guanyar L'Estruch. “És un espai tancat envoltat de sales i propostes culturals que dóna seguretat i continuïtat al projecte”, deia Sellas justificant la decisió. La instal·lació de La Vela a L'Estruch ha suposat una inversió de 70.000 euros per part de la Generalitat i de 75.000 per part de l'Ajuntament.

Per la vicepresidenta de l'Associació de Professionals del Circ a Catalunya (APCC), Teresa Iglesias, La Vela, a banda d'impulsar i donar força al camp de la creació i la investigació, “ha de ser un element de cohesió social a Sabadell i l'entorn”. Iglesias va reconèixer el paper de la Generalitat i de Sabadell en la recuperació de l'espai i va demanar al govern català que continuï apostant per aquest projecte.Jordi Gaspar, la persona que s'encarregarà des del punt de vista artístic de la gran carpa, es mostrava il·lusionat amb l'obertura al públic de la “catedral” del circ i destacava que es tracta d'un projecte integral i transversal que arriba a Sabadell per “greixar la maquinària de L'Estruch”. En els pròxims dies s'obrirà la convocatòria per a les noves residències de circ i després de la inauguració s'han programat dos espectacles. Al maig La Vela presentarà In Tarsi, de la companyia Circ Eia, i al juny Acrometria, de PSIRC. Es calcula que hi haurà unes nou funcions a l'any. A L'Estruch, però, ja es feia circ. Des del 2008, ha acollit 83 residències en el marc de la programació general. En el darrer any, onze companyies es van sumar a La Vela i una trentena a la proposta general en l'àmbit del circ.

LA FRASE

És una proposta de futur de Sabadell que ens permetrà una projecció nacional i internacional
Montserrat Chacón
REgidora de Cultura de l'Ajuntament de Sabadell

LA XIFRA

28
metres
de diàmetre té la gran carpa que el novembre del 2014 es va instal·lar al pati de l'Estruch.

Gran gala inaugural el 16 d'abril

L'espectacle del circ tornarà a La Vela, després de cinc anys, amb una gran festa d'inauguració dissabte que ve, 16 d'abril, que inclourà activitats obertes a tots els públics a la tarda que es faran a les instal·lacions de L'Estruch i a la mateixa carpa, i amb una gala presentada a la nit per la companyia Les Vaques. “Com sempre començarem des de la base amb circ amb família”, deia ahir Jordi Gaspar a l'hora de presentar l'acte. En concret, l'Associació Tub d'Assaig de Terrassa serà l'encarregada d'iniciar la jornada amb un tast de les principals tècniques circenses. També hi haurà els espectacles de dues companyies, Atempo Circ i Hotel Locandi. A la nit, hi participaran cinc companyies: Imaga, amb F2 Simfonia escènica de la relació; La Fem Fatal, que portarà Anton i Polina; Malabarte, que mostrarà Bounching; la companyia En Diciembre, que presentarà Purpusii, i, finalment, el Circ Pistolet, que oferirà Cèrcol aeri i Quan no tocàvem de peus a terra.

La inauguració només serà un punt i seguit a L'Estruch. A banda de les exhibicions –es farà realitat amb una programació estable–,a La Vela s'hi treballarà des de les residències de creació que ja funcionen i hi haurà un vessant formatiu i un altre d'integrador. Per exemple, es vol facilitar que els estudiants puguin accedir a assajos oberts i que s'estableixin lligams amb associacions locals perquè es pugui beneficiar col·lectius en risc d'exclusió social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.