cultura

El CAT cedeix un antic polvorí de la Guerra Civil a Vandellòs

El projecte ‘El coll de Balaguer: la fortalesa invisible' serà un punt central de les visites al patrimoni del municipi

L'indret és un dels 350 elements inventariats per Vandellòs que es van construir per a la defensa del territori

En el marc d'un acte simbòlic, el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) va cedir ahir a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant l'ús d'una part d'una finca al coll de Balaguer on hi ha un polvorí de la Guerra Civil. La cessió d'ús en benefici del consistori del municipi del Baix Camp afecta el polvorí de Letícia, que formava part de la línia de defensa 2 de la República i que es va construir entre l'abril i el desembre del 1938.

L'acte de lliurament de les claus entre el president del CAT, Antoni Huber, i l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, es va produir ahir. Durant el seu parlament, el president del CAT va destacar que l'obra ha permès netejar i adequar l'espai perquè sigui visitable, i que “ha estat de molta qualitat i ha respectat de forma notable l'entorn”. Així mateix, va dir que és “una aportació material” que s'integrarà en “l'oferta turística” del municipi. Per acabar, Huber va subratllar que amb la recuperació del polvorí de Letícia es contribuirà a explicar la memòria històrica “de manera completa i en tota la seva amplitud”, evitant explicacions “esbiaixades”.

Cal dir que la cessió de l'espai que fa el CAT al consistori de Vandellòs permetrà articular aquest punt com a zona de referència de diferents rutes socioculturals relacionades amb el patrimoni històric del poble i adreçades a col·lectius familiars, educatius i especialitzats.

Per la seva banda, l'alcalde de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alfons Garcia, va valorar que la recuperació i senyalització de l'espai suposarà “un atractiu turístic més” per al poble, que, d'aquesta manera, treballarà amb prou antelació en la recerca de nous actius per a la seva economia. A aquest factor, Garcia hi va voler afegir que l'espai reforçarà “el caràcter identitari” dels habitants del municipi.

El polvorí de Letícia del pla d'Albercoquer forma part del projecte El coll de Balaguer: la fortalesa invisible i té qualificació de bé cultural d'interès local. Es tracta d'un dels 350 elements inventariats de Vandellòs que la República va construir per a la defensa bèl·lica d'aquesta zona. Avui l'indret està integrat en una finca del CAT, que la va adquirir per fer les obres de construcció d'una variant de traçat alternatiu a la conducció principal del tram de túnel del coll de Balaguer.

LA FRASE

L'actuació al coll de Balaguer ha estat de molta qualitat i ha respectat de forma notable l'entorn
Antoni Huber
president del cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia