cultura

Guardons

Perpinyà premia Lluís Llach i Jaume Roure

El premi Joan Blanca s'atorga a persones compromeses amb la difusió del català a la Catalunya Nord

Els premis es donaran avui en la Nit Literària d'Òmnium Catalunya Nord

L'Ajuntament de Perpinyà ha decidit distingir Lluís Llach i el polític nord-català Jaume Roure amb el premi Joan Blanca, que la capital rossellonesa atorga a persones “compromeses amb la difusió de la llengua i el catalanisme” en l'àmbit de les comarques sota administració francesa. Els premis es lliuraran als guardonats avui, coincidint amb la Nit Literària de Sant Jordi, organitzada per Òmnium Catalunya Nord. En aquesta vetllada literària i cívica es concedeixen premis a escriptors, escoles, periodistes i institucions. El comitè consultiu d'Afers Catalans –que aplega representants de la societat civil de capital nord-catalana– va decidir per unanimitat concedir el premi, enguany, a Lluís Llach per “la seva trajectòria musical, el seu compromís amb la llibertat ” i el seu paper “al capdavant de la comissió parlamentària del procés constituent.” La fidelíssima vila també lliurarà aquest guardó a Jaume Roure, un dels fundadors de l'Esquerra Catalana dels Treballadors (ECT) i impulsor d'Unitat Catalana (UC), partit que va presidir. Roure va ser el primer regidor municipal d'un partit catalanista a la Catalunya del Nord. Fa dos anys va ser rellevat per Brice Lafontaine, actual president d'UC. Lafontaine, responsable del comitè consultiu, ha recordat la contribució de Roure “a l'aprovació de la carta municipal pel català, a la creació de les escoles immersives de la Bressola i a l'associacionisme en defensa de la llengua”.

El premi Joan Blanca es lliura anualment des del 1994 i rep el nom del cònsol en cap de la ciutat que el 1474 va refusar lliurar les claus de la vila a les tropes franceses que l'assetjaven. L'any passat van ser guardonats Joana Serra, de la Llibreria Catalana, i Jocelyne Joussemet, promotora del català a les institucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia