cultura

Òmnium crida a defensar Occitània-País Català

Unes 200 persones participen en la 27a edició de la Nit de Sant Jordi a Perpinyà

Hi ha assistit la presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell

Òmnium-Catalunya Nordha fet una crida a defensar enèrgicament l'opció Occitània-País Català perquè acabi esdevenint la denominació oficial de la nova macroregió francesa. “Hem de fer-nos escoltar, ens hem de defensar. El nom hi serà si ens presentem com a catalans”, ha reblat la presidenta d'Òmnium Catalunya Nord, Montserrat Biosca, que també ha assegurat que França tem el procés sobiranista pel risc a rèpliques tant la Catalunya Nord com a Còrsega.

Al Palau de Congressos de Perpinyà ha celebrat la Nit de Sant Jordi, una vetllada literària en què s'han entregat diversos guardons. Hi han assistit unes 200 persones. Entre les quals, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ha assenyalat la necessitat d'”enfortir els lligams entre els catalans del nord i del sud” per esborrar les fronteres.

L'amfitriona de la tradicional vetllada literària Nit de Sant Jordi, Montserrat Biosca, màxima responsable d'Òmnium a la Catalunya del Nord, ha centrat el seu discurs en l'elecció del nom de la nova macroregió francesa. Ha demanat als assistents a l'acte que defensin públicament l'opció 'Occitània-País Català'. S'ha mostrat convençuda que aquesta denominació té opcions d'imposar-se en el procés de participació ciutadana que s'encetarà al juny. “País Català abans ni tan sols estava entre els cinc noms per portar a votació, i ara sí. És possible guanyar, tot i que som un departament petit davant de molts altres. Com més empenta tinguem, més a prop estarem d'assolir-ho”, ha argumentat.

També ha reivindicat els llaços comuns entre nordcatalans i catalans del sud, i la importància d'organitzar esdeveniments com la Nit de Sant Jordi. “Fa uns anys era impensable pensar en una festa com aquesta amb la presència de representants polítics francesos. Actualment, també hi ha mitjans de comunicació i escoles en català... Hi ha tantes coses que han arribat i que no esperàvem, que sóc optimista.”

Forcadell demana “enfortir” els llaços

Per la seva part, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha recordat que Perpinyà, històricament, ha servit de punt d'acollida per als catalans exiliats. “Eren refugiats polítics, i ara també n'hi ha molts a les portes d'Europa. Tenim la responsabilitat moral d'ajudar-los”, ha reivindicat fent referència al drama que es viu a les costes de Grècia. Així mateix, ha agraït a entitats i particulars la defensa de la llengua i la cultura catalanes en “condicions molt difícils” a la Catalunya del Nord perquè “per sort, la cultura no té fronteres i és l'ànima dels pobles”.

En aquesta línia, també ha assegurat que Catalunya no es trobaria immersa en un procés sobiranista com l'actual sense la “col·laboració” de la Catalunya del Nord. “Els catalans sempre hem mirat al nord i us hem trobat”, ha dit tot animant a “enfortir” els lligams a banda i banda de la frontera.

Premis de la 27a Nit de Sant Jordi

Al llarg de la vetllada s'han conegut els guanyadors de diferents premis, la majoria literaris. El més ben dotat, amb 3.000 euros, és el Premi Catalunya Nord, que entrega l'Institut d'Estudis Catalans als millors treballs documentals sobre l'ensenyament del català a la regió. Enguany, han estat distingits els docents Erola Milego i Francesc Franquesa, de la Bressola', per l'obra 'Les interferències lingüístiques del francès al català'.

Tots dos han remarcat la importància d'ensenyar el català a l'escola per evitar que es perdi la seva coneixença. Malgrat que ha crescut el coneixement de la llengua ha crescut “lleugerament” els darrers anys, el seu ús és “pràcticament nul”, denuncien. Per això, han opinat que “tant de bo” les administracions franceses posessin facilitats per a ampliar-ne el seu ús. “Així no caldrien estudis com pel qual avui ens premien”, ha il·lustrat Franquesa, director pedagògic de l'escola.

La Casa de la Generalitat de Perpinyà ha entregat el guardó Premi Ramon Juncosa de Divulgació i Periodisme Transfronterers, dotat amb 1.200 euros, a Eloi Torrents per un recull de cinc cròniques emeses a Ràdio Arrels sota el títol 'El Camp de Ribesaltes'. Torrents ha ressaltat la necessitat de mantenir la memòria històrica i ha comparat la situació dels exiliats que van anar a Ribesaltes amb la crisi humanitària dels refugiats sirians que arriben a les fronteres europees.

El director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, ha destacat que un 37% de la població europea, prop de 200 milions de persones, viuen en territoris transfronterers, com ho són l'Alt Empordà i la Catalunya Nord, i ha lamentat que s'hagin convertit en “espais oblidats en el projecte de l'Europa dels estats”. A més, ha reivindicat la utilitat social del català per als joves de Perpinyà, també en termes d'ocupabilitat.

Els Premis Joves Escriptors, dotat amb 500 euros cadascun pel Consell Departamental dels Pirineus Orientals, han anat a parar a la classe de CP Bilingüe de Sandrine Flores de l'Escola Arrels Cassanyes de Perpinyà, per 'La Caputxeta negra i el drac del Canigó'; a Sarah Latorre, del col·legi Pompeu Fabra amb 'La nostra melodia'; i a Charlène Garrigue i Léa Guin, del liceu Aragó de Perpinyà per 'Un dia sense tu, una vida sense tu'.

En la categoria de poesia, Raimond Aguiló amb 'Els mots indissolubles' s'ha endut el Premi Francesc Català, dotat amb 900 euros per part d'Òmnium. El jurat ha fet una menció especial del recull 'Temps de silenci' de Nicolas Caveribère.

El Premi Narrativa per a infants, dotat amb 200 euros per la Vila de Perpinyà, ha estat, precisament, per a Nicolas Caveribère, Sandrine Flores i Elena Gual per 'El drac pudent del Canigó'.

A més, s'ha distingit el diari gratuït d'informacions locals 'Le Catalan' i la revista cultural Rosselló-Girona 'Culturae' amb el Premi UPE 66 Comarques Nord Catalanes.

Reconeixement a Lluís Llach i Jaume Roure

D'altra banda, la Vila de Perpinyà ha reconegut el cantant i diputat de Junts pel Sí Lluís Llach per la seva defensa de la identitat, cultura i llengua catalanes i el seu paper al capdavant de la comissió parlamentària del procés constituent, i el polític nordcatalà Jaume Roure amb el Premi Joan Blanca 2016. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que ja va ser distingida anteriorment amb aquest guardó, l'ha rebut en nom de Llach. En l'acte també s'ha recordat de Muriel Casals amb una projecció de vídeos i hi ha hagut animacions musicals a càrrec del grup empordanès de polifonia 'D Calaix'. El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també ha participat de la vetllada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.