cultura

Vilanova i la Geltrú modifica l'ordenança de sorolls per garantir els festivals “amb especial projecció cultural”

Festivals com el Nowa Reggae podran superar els límits de volum de so permesos amb un informe previ de l'Ajuntament

L'alcaldessa assegura que el canvi es basa en la legislació vigent i deixarà “menys marge d'interpretació”

El ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú votarà aquest dilluns a la tarda una modificació de l'ordenança reguladora de sorolls per garantir que es puguin fer aquells festivals i activitats a l'aire lliure que tinguin “especial projecció cultural”. El govern afirma que el canvi en la normativa es basa en la legislació vigent i destaca que deixarà “menys marge d'interpretació” en la concessió de llicències.

El canvi a l'ordenança permetrà que festivals com el Nowa Reggae, el Vida, el FIMPT o les festes de barris puguin superar els límits de soroll més restrictius, sempre i quan l'Ajuntament emeti prèviament un informe que ho justifiqui. La modificació pretén donar més cobertura legal als esdeveniments que periòdicament es celebren a Vilanova i que van quedar en perill arran de la sentència del TSJC sobre el Nowa Reggae.

Així, el punt de l'ordenança reguladora de sorolls que fins ara permetia que el Carnaval, la Revetlla de Sant Joan i les Festes Majors superessin els límits de so permesos a la ciutat englobarà també altres esdeveniments culturals “que tinguin un cert arrelament a Vilanova i la Geltrú per les singularitats pròpies d'aquest municipi”, segons recull literalment el text que es durà a votació del Ple.

L'alcaldessa, Neus Lloveras, ha subratllat que fins ara tots els permisos atorgats a festivals han estat correctes, però vol evitar cap escletxa que doni peu a un nou procés judicial com el del Nowa Reggae al Molí de Mar, que va estar revocat per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons Lloveras, actualment ja existeix una “figura legal” per garantir la continuïtat dels festivals de música a Vilanova, però ha admès que “hi ha un grau d'interpretació que ha donat peu a una sentència negativa vers el Nowa Reggae”. “Cal tenir-ho més ben regulat a nivell d'ordenança (...) Concretarem la normativa a nivell municipal perquè hi hagi menys marge d'interpretació en la concessió de llicències”, ha conclòs.

El govern preveu el suport de 24 de 25 regidors del Ple per aprovar la modificació. Són els mateixos que van signar el manifest de suport al moviment cultural previ a la manifestació No fem soroll, fem cultura, on no s'hi va sumar el regidor de Ciutadans, Francis Álvarez –qui defensa que no es poden qüestionar els arguments de la sentència del TSJC-. Lloveras ha assegurat aquest matí que “la majoria de grups polítics considerem que els festivals formen part de la cultura de la nostra població” i ha afirmat que “Vilanova no seria Vilanova sense aquestes entitats i festivals”.

“Impacte mínim” del Nowa Reggae

L'endemà de l'anunci del trasllat del Nowa Reggae al Parc de Ribes Roges, Neus Lloveras ha assegurat que es tracta d'un “bon acord” que “garantirà la continuïtat d'un bon festival i permetrà la conciliació amb el descans dels veïns”.

L'alcaldessa ha assegurat que els veïns i restauradors de l'entorn del parc tindran un “impacte mínim” de so gràcies a la manera com es distribuiran els quatre escenaris dins el recinte. Així mateix, ha destacat que a l'escenari principal només hi haurà actuacions la nit de dissabte. “El silenci absolut és impossible, però garantirem valors de so acceptables que compleixen la legislació vigent”, ha apuntat.

Al mateix temps, Lloveras ha explicat que tant els organitzadors del Nowa Reggae com l'Ajuntament han mantingut reunions amb els veïns i els negocis de la zona: “És importantíssim parlar amb tothom”, ha explicat l'alcaldessa, que ha comentat que els possibles afectats han agraït la predisposició al diàleg.

Lloveras ha afegit que un cop s'hagi celebrat el festival caldrà avaluar els pros i contres del canvi de lloc. Així, ha evitat considerar el Parc de Ribes Roges com a lloc definitiu on mantenir el Nowa Reggae durant els propers anys, ja que entén que per ara es tracta d'una solució per a aquest estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crònica

Una sola música que tothom balla com vol

SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES