cultura

què hi ha de nou

M. Montserrat, D. Paloma

Probabilitat i cortesia

Avui ens fixarem
en la cortesia

“L'ús del futur per a expressar probabilitat, que es pot trobar en la llengua antiga i que per motius diversos (valors específics del verb deure en els parlars valencians, interferència lingüística, etc.) tendeix a estendre's en els registres informals, no es considera adequat en els registres formals. Ens referim a aquells valors del futur que excloguin la referència a una situació futura (com és el cas de les oracions declaratives parafrasejables amb potser seguit del verb en present). [...] Cal distingir aquest ús [del del] futur de cortesia [usat] per a atenuar la pressuposició que l'oració infereix sobre la perspicàcia o els coneixements de l'interlocutor. ”

[Reproducció fragment GIEC]

El lector atent ja “haurà vist” que fem comentaris molt generals entorn d'alguns fragments de la Gramàtica de la llengua catalana que l'Institut d'Estudis Catalans publicarà d'aquí a pocs mesos. Avui ens fixarem en la cortesia i en la probabilitat que poden expressar els temps de futur.

Tant el futur simple com el futur perfet presenten, a vegades, un matís de cortesia. “Avui porta corbata. Segur que te n'hauràs adonat” té un valor d'atenuació per a un interlocutor que potser no s'hi ha fixat, ni gaire ni gens, si aquell de qui es parla porta avui corbata o no en porta. Passa semblantment amb les referències al lector, sovint qualificat de culte i atent, que ja “haurà vist” que el poema és difícil de classificar o que, efectivament, aquests comentaris no són cap cosa. O ho “haurà vist” (futur perfet, que expressa cortesia) o ja ho “deu haver vist” (perífrasi verbal amb el verb deure, que expressa més probabilitat que cortesia). I si no ho ha vist, pobre lector, l'ús del futur li rebaixa el grau de culpabilitat.

Però tant el futur simple com el futur perfet també expressen, a vegades, probabilitat. Una probabilitat mal vista: aquest ús no es considera adequat en els registres formals. “Veig que badalla: tindrà gana”. No és que la persona que badalla tindrà gana en el futur. Potser ja en té ara, ja en deu tenir ara mateix, de gana, i és la gana el que el fa badallar. Doncs passa pràcticament el mateix amb el lector. Com que se l'acostuma a tractar amb cortesia, el futur perfet hi escau la mar de bé. Però el lector també podria badallar (de gana... o d'avorriment). “Tindrà gana?” No! En tot cas, “deu tenir” gana o avorriment. És una probabilitat.

Diguem-ho així: la cortesia es pot valer del futur, simple o perfet, però la probabilitat, no, si més no en els registres formals. Si volem que predomini la probabilitat en el que diem, farem bé de recórrer a un verb modal (deure, més que poder) o a algun adverbi de probabilitat o possibilitat, com ara potser.

A part de la probabilitat i la cortesia, el futur té altres valors que la gramàtica detalla. El valor imperatiu (“Honraràs pare i mare”), l'intensiu (“Tan injustos serem que no l'hàgim sabut perdonar?”) i el d'incertesa (“No sé què voldrà, que et crida amb tanta insistència”). Però això ja “serà” en altres subapartats del tema 24: «El temps, l'aspecte i el mode. Les perífrasis verbals».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CRÒNICA

The Tyets decreten l’inici d’estiu a Cap Roig

televisió

Desestimada la demanda per plagi contra ‘Eufòria’

Barcelona
CINEMA

La mostra FRONT programa una quinzena de films sobre memòria democràtica

ROQUETES
CINEMA

‘El aspirante’, de Juan Gautier, guanya l’Atlàntida Mallorca Film Fest

Palma de mallorca
LLETRES

La Fira del Llibre d’Ocasió recordarà en una mostra el Papasseit llibreter

BARCELONA

El Mediterranea Festival preveu uns 20.000 assistents a la vuitena edició de dissabte que ve

ROSES

Sílvia Pérez Cruz encetarà el F’Estiu de Calonge i Sant Antoni el dia 5

cALONGE I ST. ANTONI
CRÒNICA

Entre Suzanne i Toquinho amb Camilla

FOTOGRAFIA

Àlex Burgaz fotografia l’evolució de la societat amb més de 20.000 imatges durant 45 anys

BARCELONA