cultura

L'Arxiu Comarcal conservarà el fons de Martorell

El col·leccionista recentment traspassat disposava d'unes 10.000 fotografies antigues de Reus

El seu estudi aplegava altres materials interessants sobre la ciutat

Qualsevol que en alguna ocasió hagués visitat el pis en què Pere Martorell Jareño atresorava fotografies i documents relacionats amb la història de Reus entendrà la necessitat de posar ordre i agrupar els diferents focus d'interès d'aquest col·leccionista reusenc recentment traspassat. L'indret en què Martorell guardava les seves àmplies col·leccions de tot tipus semblava un univers paral·lel en què els documents sorgien espontàniament, d'un desordre impossible. Amb la recent desaparició del col·leccionista, s'imposa recollir, ordenar i descriure amb com més exhaustivitat millor els materials de tota una vida dedicada a l'estudi i conservació de documents relacionats amb Reus. Per aquest motiu, en les properes setmanes el director de l'Arxiu Comarcal del Baix Camp, Sabí Peris, té previst visitar l'espai i començar les tasques d'agrupament del material que s'hi troba, per evitar la dispersió d'aquest llegat interessant. “La intenció és que no es perdi res, salvar-ho tot” per integrar-ho a l'Arxiu. De fet, Peris va confirmar que des de feia temps Martorell ja havia lliurat material divers en forma de donació i que els nous documents acabaran de conformar el fons d'aquest col·leccionista autodidacte.

Els àmbits d'interès de Martorell van ser prou amplis durant les dècades en les quals va recopilar materials vinculats a la història de la ciutat. Segons Peris, l'interès del seu fons es concentra en tres aspectes principals: les fotografies, de les quals calcula que n'hi ha unes 10.000; els materials relacionats amb els carrers de la ciutat i, per últim, les biografies.

“Sobretot –va insistir– cal evitar la dispersió del fons” com ha passat darrerament amb altres llegats semblants d'alt valor històric, va advertir Peris.

LA FRASE

La intenció és que no es perdi res del fons, salvar-ho tot
Sabí Peris
director de l'arxiu comarcal del baix camp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia