cultura

societat

Solsona cedeix el mocador de Companys al Museu d'Història de Catalunya

El president va perdre la peça el 6 d'octubre del 1934, en ser detingut per haver declarat l'Estat Català

Una família solsonina l'havia custodiat fins ara

El mocador que Lluís Companys va perdre el 6 d'octubre del 1934, quan va ser detingut juntament amb tot el govern després de declarar l'Estat Català, quedarà dipositat al Museu d'Història de Catalunya després d'haver passat 81 anys a casa de la família Solande de Solsona i uns mesos a la de l'alcalde, David Rodríguez.

La història del mocador de Companys és força curiosa i ha arribat als nostres dies gràcies a la conservació que n'ha fet en els darrers anys Mercè Solande, que l'ha custodiat amb cura, plegat i embolicat.

Segons expliquen, el mocador –que porta les inicials de Lluís Companys brodades– va caure de la butxaca superior de l'americana del president aquell fatídic 6 d'octubre del 1934. El pare de Mercè Solande, que aleshores era un dels secretaris de Companys, el va recollir de terra amb la intenció de tornar-l'hi, però ja no el tornaria a veure més. El mocador va passar del pare a la filla, que explica que la peça ha tingut cinc canvis de domicili entre Barcelona i Solsona, on es va traslladar a viure el 1982.

Després de tenir-lo a casa la majoria d'anys, Mercè Solande va decidir regalar-lo a l'alcalde de Solsona, David Rodríguez: “Ja feia temps que em deia que me'l donaria, i al final, quan vaig ser escollit diputat (l'octubre del 2015), va creure que era el moment”, recorda l'alcalde, que el va lluir en el dia de la seva estrena al Parlament. Rodríguez, però, va assegurar ahir que després de donar-hi moltes voltes, tant ell com Solande van veure que “per la seva transcendència històrica el més correcte era donarlo al museu”. Divendres passat es va formalitzar a Solsona la donació, en una trobada on, a més de Solande i Rodríguez, hi van assistir la directora del Museu d'Història de Catalunya, Margarida Sala, i la restauradora del museu Mariona Companys, que casualment és reneboda del president Companys.

LA XIFRA

M'hauria fet gràcia quedar-me'l, però em sento alliberat per la responsabilitat que suposava tenir-lo
David Rodríguez
alcalde de solsona
5
canvis
de domicili ha tingut el mocador mentre ha estat amb la família Solande, que va arribar a Solsona el 1982.

“L'hem deixat en bones mans”

L'alcalde de Solsona, David Rodríguez, era l'actual propietari del mocador. Mercè Solande l'hi va regalar quan va ser escollit diputat. Ahir va explicar que li hauria fet “gràcia” haver-se'l quedat, però també va reconèixer que se sentia “alliberat per la responsabilitat que comportava tenir una peça d'aquest tipus, que té una càrrega simbòlica tan important i que forma part del patrimoni de tots els catalans”. “Ara estic tranquil perquè sabem que l'hem deixat en bones mans.” El mocador serà dipositat a la reserva de tèxtils, desplegat sobre un cartró de conservació. De moment, no està previst que s'exposi al públic perquè caldria habilitar-li una vitrina especial, però no es descarta que pugui formar part d'alguna mostra temporal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Mercè d’enguany se centra en la cultura popular i incorpora nous espais i espectacles

BARCELONA
patrimoni

Les excavacions al poblat ibèric del Turó del Vent del Corredor refermen la importància de l’assentament

Llinars del Vallès
llibres

Claudia Pagès escriu sobre les dualitats i l’aigua

barcelona
LLIBRES

L’Avenç edita una vuitantena de proses inèdites de Joan Vinyoli

Santa Coloma de Farners

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona