Editorial

aquest mes

David Castillo

Pares i fills, i, a més, artistes

Hem agafat com a excusa la biografia, escrita per Pablo Giori, que aprofundeix en la personalitat de Pere Català i Pic, pare dels Català Roca, per estendre'ns en la relació entre pares i fills. Hi ha famílies d'escriptors catalans molt conegudes. De memòria recordo des dels clàssics March als contemporanis Maragall, Bertrana, Carandell, Riba, Goytisolo, Coromines, Ferraté, Vallmitjana, Casassas, fins arribar per exemple als Marsé, amb el pare Joan i la filla Berta. La llista seria interminable en l'àmbit internacional, però sempre em resulta fascinant perquè al nostre país la tradició i la cultura sovint s'associen a l'extravagància, i l'ofici difícilment dóna altra cosa que disgustos. No obstant això, a quin escriptor o pintor no li agrada que els seus fills tinguin prou sensibilitat i esperit per continuar la batalla? En les pàgines del dossier del mensual hi trobareu un tast que han elaborat els nostres redactors. Hem volgut associar els articles a les disciplines més relaciones amb les arts plàstiques i de l'espectacle perquè les nissagues literàries són una constant, sempre apareixen a les nostres pàgines, sobretot a través de les biografies i els llibres de memòries.

Seria interessant, igualment, aprofundir en les relacions entre pares i fills artistes, sovint difícils més enllà de qüestions estètiques o ideològiques. Els antagonismes són l'altra cara de les afinitats, com es pot comprovar en casos paradigmàtics: la família Mann o els aparatosos Hemingway... Hi ha qui diu que tot és fruit de l'atzar, i segurament té raó, però les lectures sobre l'èxit i el fracàs, la visibilitat o l'ostracisme, ens porten a paradoxes i, també, a la fantasia. La intersecció del geni va tocar alguns dels Mann, altres famílies només han tingut un artista reconegut. Misteris.


La tradició literària té moltes famílies, Maragall, Bertrana...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Casa de Cultura programa 16 actuacions musicals a la tardor

GIRONA

Localitzen nous enterraments i part d’un mur del fossat al castell de Sant Iscle

VIDRERES

El festival Lloret Negre entregarà el premi honorífic a Anna Soler-Pont

LLORET DE MAR
cinema

‘Segundo premio’, ‘Marco’ i ‘La estrella azul’ són preseleccionades a l’Oscar

barcelona

El Canal presenta un programa d’una trentena d’activitats a la tardor

SALT
Peter René Pérez i Lucija Stojevic
Protagonista i directora de ‘Pepi Fandango’

“Els que hem sobreviscut als camps ens sentim culpables”

Màlaga
ART

Paula Artés rep el premi Art Nou per ‘Energia submergida’

Barcelona
ART

Dels enigmes d’Alícia a la carnalitat de Rubens

Barcelona

Una vintena d’actes pel 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana

GIRONA