cultura
festival tàrraco viva
El festival Tàrraco Viva s'endinsa en l'antic Egipte
Ahir es va inaugurar al pretori la mostra central i els tallers ‘Déus, faraons i mòmies'
Fins al dia 29 hi haurà més de 400 actes de divulgació històrica
El ritual funerari de la momificació a l'antic Egipte va ser adoptat també pel món romà. És un exemple de la confluència entre les dues grans civilitzacions mediterrànies, la d'Egipte i la de Roma, que van ser determinants per a la configuració del món actual. Per això, el festival de recreació i divulgació històrica Tàrraco Viva, que va començar diumenge i s'allargarà fins al 29 de maig, dóna a conèixer enguany la relació entre totes dues cultures.
Justament ahir es va inaugurar un dels muntatges expositius centrals de l'edició d'enguany: Kemet, la terra negra, que es complementa amb els tallers Déus, faraons i mòmies, adreçats als escolars, i que tenen lloc al pretori romà. Alumnes de l'institut Martí i Franquès i del col·legi Pau Delclòs van ser els primers a assistir a aquestes visites dinamitzades que ofereixen Argos Tarragona i MV Arte, i que tenen l'atractiu de poder veure en directe un procés de momificació, gràcies a la reproducció d'una figura feta en làtex-escuma: “No només es poden conèixer nocions bàsiques de com era la vida a l'antic Egipte, el treball al camp, les classes socials, la figura del faraó i els déus, sinó que la gran innovació és el taller de momificació”, va explicar Julio Villar, d'Argos. Per Villar, l'edició d'aquest any serà un bon exemple de com “el Mediterrani ha viscut en pau amb cultures molt diferents” i de com “el contacte, l'intercanvi i la convivència cultural han estat els grans valors del Mediterrani”.
Durant les dues setmanes de Tàrraco Viva hi haurà fins a 124 activitats –que sumen 436 actes–, al voltant de la influència que la cultura egípcia va tenir en l'imperi Romà. Serà també una bona oportunitat per gaudir dels espais patrimonials de la ciutat, que és on es fan la majoria d'aquestes activitats, a més de les que tindran lloc en altres poblacions de l'entorn com ara Constantí, Altafulla, Cambrils, Vila-rodona, Falset i Porrera.
El director de Tàrraco Viva, Magí Seritjol, va recordar ahir que el festival inaugura enguany una proposta que mantindran en futures edicions: “presentar no només la història de Roma, sinó l'encontre amb les grans civilitzacions del Mediterrani”. Enguany ha estat Egipte i per a l'any que ve, quan se celebraran els Jocs del Mediterrani a Tarragona, l'eix central serà la relació amb Grècia. Tàrraco Viva va rebre l'any passat més de 107.000 visitants, xifra que aquest any preveuen mantenir o superar.
La “Tàrraco morta” de la CUP
A.LL / INFOCAMPCoincidint amb el festival de reconstrucció històrica Tàrraco Viva, el grup municipal de la CUP a l'Ajuntament de Tarragona presentarà una moció en el ple municipal en què reclama que el govern local posi més energia a dignificar i arreglar alguns dels elements del patrimoni. “Fora del circ o l'amfiteatre, hi ha monuments descuidats”, va afirmar ahir la portaveu del grup municipal de la CUP, Laia Estrada, que reiterava que la formació política que representa demanarà que es facin “actuacions concretes en cadascun d'ells, i no simplement preservar i mantenir”. D'aquesta manera, els membres de la CUP reclamaran al consistori que -entre altres mesures- s'eliminin les barreres arquitectòniques i es reobri al públic el Fòrum de la Colònia, que s'elabori un “projecte viable de restauració” per al Museu Paleocristià, que es dignifiqui la zona del teatre romà o que s'arrangin correctament restes com ara la trama suburbana i les Coves del Llorito. “Parlem de Tàrraco morta per referir-nos a aquests monuments que semblen oblidats, però no volem malmetre la imatge del festival”, aclareix Estrada, que explicava ahir que la CUP ha renunciat a les sis invitacions per al festival que els corresponen com a grup municipal.