cultura

cultura

Festival de novel·la

Lleida es reivindica en el mapa de la novel·la negra estrenant un festival

El Segre de Negre programa taules rodones amb escriptors per apropar-se als lectors del gènere

Es presentaran les principals novetats editorials

Boires, diversitat d'escenaris –de la ruralia pirinenca a la capital–, i una nova fornada d'escriptors lleidatans que aposten per un dels gèneres literaris més populars. Són alguns dels elements en els quals es fonamenta la primera edició del festival de novel·la negra El Segre de Negre, que es farà aquest cap de setmana a Lleida.

La iniciativa és una proposta de l'escriptora lleidatana Montse Sanjuan a Pagès Editors, i posa Lleida en el mapa de festivals catalans del gènere, encapçalat per Barcelona, però amb nous festivals, com ara El Vi Fa Sang, a l'Espluga de Francolí. “És una gran oportunitat perquè autors i lectors es trobin”, va destacar ahir, en la presentació, Montse Macià, directora de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, que acollirà el festival. Hi coincideix la directora de l'editorial, Eulàlia Pagès: “El programa del festival, focalitzat en Lleida, inclou autors de diverses editorials i ofereix l'ocasió per atansar-se als autors. Esperem que creixi i es consolidi els propers anys.”

Els lectors de novel·la negra són sovint “obsessius” quant a la fidelitat al gènere, com remarca el president del Gremi de Llibreters, Jordi Caselles. Demà i dissabte podran conèixer alguns dels principals autors de novel·la negra de Lleida, que debatran el gènere. També se'n presentaran les darreres novetats editorials. És el cas del segon llibre de Miquel Àngel Estradé, Mireia Llinàs, Carles Mentuy o Llorenç Capdevila, entre d'altres. Un capítol a part per al veterà i referencial Andreu Martín, que tindrà presentació pròpia del seu nou llibre La violència justa.

En el festival es podran comprar llibres, i els autors en signaran. El Segre de Negre no oblida que la novel·la negra és sovint una lectura iniciàtica i s'han programat contacontes i una exposició de llibres infantils.

Sens dubte, una de les taules rodones més interessants és la de demà, en què els escriptors David Marín, Rafa Melero, Francesc Pané, Ramona Solé i Montse Sanjuan debatran precisament l'eclosió de la novel·la negra lleidatana, de la qual són protagonistes. Montse Sanjuan avançava ahir: “La novel·la s'ha deslocalitzat, perquè ens hem vist envaïts per literatura nòrdica sovint de no gaire qualitat.” La quotidianitat i el paisatge dels personatges són referents imprescindibles de qualsevol novel·la negra nòrdica. La fórmula es trasllada a l'escenari local: “Comença a haver-hi grans escriptors de novel·la negra a Lleida i orgull dels lectors de llegir sobre els paisatges que xafem”, diu Pagès. El director dels serveis territorials de Cultura, Josep Borrell, afirma: “Marsella sempre dóna, però aquí tenim casos reals de crims esfereïdors. No cal ser esquizofrènic, sovint n'hi ha prou amb el primitiu real.”

LA FRASE

Comença a haver-hi grans escriptors de novel·la negra a Lleida i orgull de llegir el paisatge que xafem
Eulàlia Pagès
Directora de PAGÈS EDITORS

LA FRASE

Marsella sempre dóna, però a Lleida tenim casos reals de crims esfereïdors
Josep Borrell
DIRECTOR DELS SERVEIS TERRITORIALS DE CULTURA A LLEIDA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA