cultura

societat

premis

Valvi reconeix l'altruisme de Limnos, Trias i Noguera

L'associació mediambiental banyolina, l'empresari i activista cultural colomenc i la fundació que dóna suport als discapacitats intel·lectuals van rebre ahir a Girona els premis Fundació Valvi 2016

La sala Miquel Martí i Pol de la Fundació Valvi de Girona es va omplir ahir al vespre amb motiu de l'acte de lliurament dels premis Fundació Valvi 2016. El president de la Fundació Valvi, Joaquim Vidal, va lliurar els tres guardons, consistents en una obra única de l'escultor tossenc Bonaventura Ansón: l'XI Premi Joaquim Codina i Vinyes de preservació del patrimoni mediambiental i paisatgístic es va atorgar a l'associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos, representada pel seu president, Juanjo Butrón; l'XI Premi Joan Saqués i Roca de patrimoni cultural i artístic va reconèixer la trajectòria de l'empresari i activista cultural Joaquim Trias i Mas, i el VIII Premi Salvador Sunyer i Aimeric de solidaritat i cooperació va ser per a la Fundació Ramon Noguera i el guardó va ser recollit pel seu president, Salvi Amagat.

Xavier Vila Portella va ser l'encarregat de fer la glossa de l'associació Limnos , una entitat creada el 1987 per defensar el patrimoni natural de Banyoles i la seva comarca. Limnos va estar relacionada des dels inicis amb el Museu Darder i amb la protecció de l'estany de Banyoles de l'impacte dels Jocs Olímpics del 1992. Actualment, l'associació forma part de la Federació Ecologistes de Catalunya i promou el voluntariat ambiental i tot un ventall d'activitats de sensibilització sobre la necessitat de conservar i protegir el medi ambient en l'àmbit local. Diumenge vinent, per exemple, Limnos participarà en l'organització d'una jornada per conèixer i conservar la tortuga d'estany, a les llacunes de Can Morgat de Porqueres, a partir de la una del migdia, que acabarà amb l'alliberament de diversos exemplars de tortuga d'estany.

Albert Puig i Cantalozella, actual director de la revista Ressò, va glossar la figura de Joaquim Trias i Mas, guanyador del premi Joan Saqués. Nascut el 1943 a Santa Coloma de Farners, el propietari de Galetes Trias ha combinat la seva activitat al capdavant d'aquesta emblemàtica empresa amb diverses iniciatives de caire cultural: va ser un dels fundadors i el primer director de la revista Ressò, que va néixer l'any 1968, en plena època de resistència cultural i política antifranquista; va ser també fundador i dinamitzador de l'Associació Amics dels Monuments Colomencs i va donar suport a la restauració del monestir romànic de Sant Pere de Cercada i de l'església de Santa Victòria i Sant Iscle de Sauleda, entre altres ermites i monuments de la zona, en una època en què Trias va tractar sovint amb el seu amic Joan Saqués, com a director dels Serveis Territorials de Cultura. El 1994, es va inaugurar el Museu Trias de les galetes, que rep uns 30.000 visitants a l'any. Ahir va assistir a l'acte l'alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí.

Salvador Maneu va fer la glossa de la Fundació Ramon Noguera , el president de la qual va rebre el premi Salvador Sunyer i Aimeric davant de l'escriptor i polític saltenc que dóna nom al guardó. El químic i empresari Ramon Noguera i Sabater (Girona, 1911-2000) va crear el 1965 l'Associació Àngelus per donar suport a les persones amb discapacitat intel·lectual, que el 1995 es va convertir en la Fundació Ramon Noguera, que continua treballant per millorar la qualitat de vida d'aquest col·lectiu i lidera un grup del qual formen també part dues formacions més recents: la Fundació Montilivi, dedicada a la prestació de serveis socials, i la Fundació Mas Xirgu, de serveis d'inserció sociolaboral.

LA FRASE

Aquests guardons premien el coratge de persones i entitats que han lluitat per l'interès comú
Quim Curbet
MEMBRE DEL CONSELL EDITORIAL DE LA FUNDACIÓ VALVI


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia