cultura

què hi ha de nou

M. Montserrat, D. Paloma

Pobres contribuents

“El contacte de la preposició a i la conjunció que és habitual en els registres informals i en estils pròxims a la llengua espontània: L'al·lusió a que m'hagi enfadat em sembla fora de lloc; La crida a que ens organitzem arriba tard; Els meus amics són contraris a que els obliguin a sortir demà. Amb tot, en els registres formals s'evita el contacte de la preposició i la conjunció.”

[Reproducció fragment GIEC]

Els manuals de gramàtica presenten tradicionalment el fenomen del contacte de preposició i conjunció amb un títol popular, força implantat: “Caiguda de preposició”. Badia i Margarit, en la gramàtica del 1994, va anomenar “la caiguda” d'una altra manera: “Desaparició de preposicions” i, també, “abdicació de preposicions àtones”. Tanmateix, el capítol de la Gramàtica de la llengua catalana que aborda aquest fenomen es val d'altres referències: o hi ha “contacte de la preposició i la conjunció” o “s'evita el contacte”.

El fet és que el contacte es considera més o menys habitual o general en els registres informals i en estils pròxims a la llengua espontània, tant si la preposició és a (contraris a que hagin d'agafar maleta), de (conscient de que era tard), en (confiança en que aprovaria) i amb (conformes amb que les dades es facin públiques). En canvi, en els registres formals s'evita el contacte de preposició i conjunció. Fabra, entorn d'aquest aspecte gramatical, va escriure cent anys enrere que “la sola construcció correcta és la seva introducció mitjançant la simple conjunció que”.

La Gramàtica ens fa veure que algunes frases ambigües arriben amb les construccions formals, en què s'evita el contacte de la preposició i la conjunció. Així, L'administració avisa els contribuents que no estan al dia pot voler dir que ‘avisa els contribuents endarrerits', ‘avisa d'alguna cosa els contribuents que no estan al dia'. Igualment, pot voler dir que ‘l'administració avisa els contribuents de no estar al dia'.

En els registres informals queden clars aquests significats: els contribuents que no estan al dia són els contribuents endarrerits (una subordinada de relatiu forma part del complement directe); en canvi, quan mana l'avís d'alguna cosa, és a dir, quan mana el significat de la subordinada substantiva complement de règim, es diu en estils pròxims a la llengua espontània que l'administració avisa els contribuents de que no estan al dia.

La Gramàtica esmenta diferents maneres d'evitar les ambigüitats. Una és intercalar el sintagma nominal el fet entre la preposició i la conjunció. S'acaba el termini per presentar la declaració de la renda i l'administració avisa els contribuents (només alguns) del fet que no estan al dia. Encara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Casa de Cultura programa 16 actuacions musicals a la tardor

GIRONA

Localitzen nous enterraments i part d’un mur del fossat al castell de Sant Iscle

VIDRERES

El festival Lloret Negre entregarà el premi honorífic a Anna Soler-Pont

LLORET DE MAR
cinema

‘Segundo premio’, ‘Marco’ i ‘La estrella azul’ són preseleccionades a l’Oscar

barcelona

El Canal presenta un programa d’una trentena d’activitats a la tardor

SALT
Peter René Pérez i Lucija Stojevic
Protagonista i directora de ‘Pepi Fandango’

“Els que hem sobreviscut als camps ens sentim culpables”

Màlaga
ART

Paula Artés rep el premi Art Nou per ‘Energia submergida’

Barcelona
ART

Dels enigmes d’Alícia a la carnalitat de Rubens

Barcelona

Una vintena d’actes pel 50è aniversari de la mort d’Aurora Bertrana

GIRONA