cultura

El doble ‘exili' de la Verge

Campanya per finançar el documental ‘El segrest de la marededéu de Núria'

“Volem detallar què va passar a través de la memòria dels implicats”, diu el director

La nit del 8 al 9 de juliol de 1967, un grup de joves activistes va entrar al santuari de Núria, a Queralbs (Ripollès), i va endur-se'n la marededéu, quatre dies abans dels actes de coronació que s'havien previst. No era la primera vegada que aquest símbol espiritual de trajectòria accidentada era robat i amagat: entre el 1936 i el 1941, el capellà del santuari de Núria, mossèn Ventura, es va endur la imatge i la va enterrar en un clot per salvaguardar-la del fervor anticlerical dels milicians republicans.

Els motius del segrest, del 1967, però, eren ben diferents. Unes hores més tard d'emportar-se la figura, el grup d'activistes va emetre un comunicat amb tres reivindicacions: la demanda de nomenament de bisbes catalans, la dimissió de l'arquebisbe de Barcelona i el retorn de l'abat Escarré, exiliat dos anys abans. L'acció s'emmarcava en la campanya Volem bisbes catalans!

Zeba Produccions i Manuel Castellet, l'expresident de l'Institut d'Estudis Catalans, preparen un documental que, amb el títol El segrest de la marededéu de Núria, recrearà aquesta història. Per completar el finançament, que té la coproducció de TV3, han engegat una campanya de micromecenatge a través de Verkami , amb què esperen aconseguir 6.000 euros dels 51.900 que té el projecte de pressupost.

Zeba Produccions i Manuel Castellet ja van produir l'any passat el documental L'exili de la marededéu de Núria, que relatava el robatori del 1936. Ara pretenen, amb el nou documental, “explicar realment què va passar” el 1967, “perquè encara hi ha gent de la zona que creu que va ser un acte vandàlic, sacríleg, tal com van dir els diaris del moment”, explica Eduard Miguel, director del documental.

Testimonis i recreacions

El film barrejarà entrevistes a testimonis directes, implicats en els fets, historiadors i veïns de la zona, amb documentació de l'època i algunes recreacions històriques dels fets més destacats. “La voluntat és fer un documental que teixeixi la història, que detalli què va passar de manera clara, a través de la memòria dels implicats, i també que sigui amè”, assenyala Eduard Miguel, en declaracions recollides per l'agència ACN. Al mateix temps, el director afirma: “Volem desxifrar tots els dubtes que no s'han explicat, potser es veu com un fet anecdòtic, però aquesta acció va tenir la seva importància dins la lluita antifranquista, i per reivindicar la necessitat que a Catalunya hi hagués una església catalana, propera al poble.”

El 28 de gener del 1972, després de quatre anys i mig de segrest, la marededéu va ser retornada a Núria. Durant aquest temps, les tres exigències dels activistes es van acomplir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia