municipal
restauració
Impuls a la reforma de l'Ateneu de Guissona
L'Ajuntament inverteix 400.000 euros en el projecte, pendent des del 2008
Guissona dóna enguany un impuls a la reforma integral de l'Ateneu destinant 400.000 euros a arranjar-ne part de l'interior i també la façana. L'edifici es va tancar el 2008 per posar en marxa un ambiciós projecte de rehabilitació per a un edifici que destaca en la memòria de generacions de guissonencs. El projecte inicial es manté, i també el pressupost, valorat fa 8 anys en 3,2 milions. Es preveu la conservació dels volums antics, el manteniment del bar i el teatre amb les 400 butaques, la recuperació de la zona de seients del “galliner” i la rehabilitació de la façana. En total, l'actuació comprèn els 925 m² de l'edifici, originalment de tres plantes, que en sumarà una de nova per a allotjar-hi una terrassa.
L'alcalde de Guissona, Xavier Cassoliva, explica: “El 2008, la crisi va aparèixer amb l'Ateneu ja ensorrat per dins. Però des del 2011 hem anat fent-ne fases, també amb ajuts externs, com ara el pla de Zapatero, i l'Ajuntament ja hi ha invertit 1 milió.” L'edifici és la seu social de l'Ateneu, amb qui el consistori ha signat un conveni per repartir-se'n l'ús, com a contrapartida per tirar endavant les obres. “A Guissona fem una mica curt d'espais per a activitats al centre del poble, que és l'indret on els comerciants i les entitats ens diuen que funcionen.” De fet, al nucli antic ara només hi ha el teatre de Cal Eril, de propietat privada. Quan acabi la remodelació, l'Ajuntament en gestionarà e l teatre, la terrassa i una sala d'actes amb capacitat per a 200 persones. L'entitat té unes 300 famílies sòcies. Des del tancament, l'entitat usa una planta de la Fassina per fer-hi activitats, i en el futur gestionarà el bar. Tot i l'impuls que ara s'està donant al projecte, encara no té data d'acabament. “Dependrà dels fons que tinguem. Estem demanant ajuts d'altres administracions per a l'any vinent.”
L'Ateneu va aixecar la seu social el 1923 i, des del 2010, aquest edifici de maons i pedra d'estètica industrial és bé cultural d'interès local. Per construir-lo, es va enderrocar una de les torres de la muralla medieval de Guissona, el portal de Sant Roc. Els guissonencs encara recorden els balls del diumenge a l'anomenada Sala Rosa i, fins als anys 90, el cinema.