cultura

Gijs van Hensbergen

Escriptor

“A la Sagrada Família sents que estàs als llimbs”

El successor de Gaudí no és cap arquitecte. És un cuiner: Ferran Adrià

L'escriptor Gijs van Hensbergen s'emociona (i fins i tot plora) quan parla de la seva passió per Catalunya i per Espanya. Si arriben al final de l'entrevista, ho entendran molt bé, i potser ploraran amb ell. Gaudí és, junt amb Picasso, el gran estímul per escriure d'aquest professor d'arquitectura i història de l'art d'origen holandès que viu a Oxford, tot i que té casa en un poblet de Segòvia i una habitació a Barcelona. El 2001 va publicar una biografia molt rigorosa, que just s'acaba de reeditar, i ara presenta La Sagrada Família. El paradís terrenal de Gaudí (Rosa dels Vents). Ahir, per cert, va fer 90 anys de la mort del geni.

Comença fort al pròleg: “Gaudí és un dels arquitectes més mal interpretats de la història”.
Gaudí va ser tan genial que hem tardat 100 anys a aprendre la seva lliçó. Ens ho demostra aquesta nova generació d'arquitectes estrella, Frank Gehry, Zaha Hadid, Santiago Calatrava... tan influïts per ell. Tots ells estan creant ara noves obres de Gaudí... amb l'ajuda de la tecnologia! Pel que fa al públic, sobretot el que ve de fora, es pensen que era un hippie, un sonat, un surrealista, un paio que es deuria drogar per fer el que feia... No saben que, en realitat, era molt conservador, molt catòlic, un home cent per cent de fe. Tenia un caràcter especial, i per això també hi ha tanta gent que es pensa que era una persona desagradable. I no: tenia un molt bon sentit de l'humor.
És gros que se'l desconegui tant amb la quantitat de llibres que es publiquen.
Bé, més que res es fan hagiografies. No és fàcil escriure sobre Gaudí: van cremar quasi tots els seus papers el 1936. Jo, per fer la seva biografia, vaig haver de desenvolupar un mètode: saber llegir els seus edificis. I, sobretot, s'ha d'explicar Gaudí tenint molt present el context polític, social, econòmic... La seva terra, Catalunya, és l'essència de tota la seva obra. “Jo he de viatjar a fora? El món ha de venir a Catalunya!”, deia Gaudí. I el món hi ha vingut.
Vostè reivindica les seves contradiccions.
I això el fa molt interessant. Gaudí és el paradigma del seny i de la rauxa. I sota l'influx d'aquesta dualitat va ser capaç de canviar tots els defectes dels estils arquitectònics anteriors. Era ambiciós, molt. Però també humil, moltíssim. No es creia Déu. Ell deia: Déu funciona a través meu.
No creu que hi ha massa soroll al voltant de Gaudí?
Sí, sobretot el que fan els 4 milions de persones que visiten la Sagrada Família! [Riu]. Gaudí és la icona de Barcelona. I és un fenomen mundial. La meva biografia ha tingut un èxit espaterrant a Corea del Sud. És on s'ha venut més. Al Japó també hi ha una obsessió tremenda. A Rússia, Déu n'hi do. Saps com han traduït allà el títol, per cert que sense ni consultar-m'ho? Gaudí, torero de les arts! És una mica ridícul, però què hi farem. El que et vull dir és que hi ha arquitectes que són molt coneguts i reconeguts en unes àrees concretes del món, però no n'hi ha cap com Gaudí que tingui seguidors arreu.
En el seu últim llibre, es nota un cert desassossec per, justament, entendre la seva veritat. Hi segueix aspirant?
He acabat el llibre i sé que d'aquí a cinc anys ja en podré escriure un altre de totalment diferent. Estic convençut que en arxius i cases particulars hi ha material inèdit amagat. Gaudí no te l'acabes. I, de fet, no vull acabar-me'l. Em fascina massa. La Sagrada Família és intrigant, un secret immens. Què pretenia Gaudí? Ni més ni menys que portar el cel a la terra. Quan entres a la Sagrada Família, tens la sensació d'estar en els llimbs.
El gran debat: a Gaudí el complauria com s'estan fent les obres de continuació?
Crec que, en general, sí. Potser alguns elements decoratius no li agradarien, a mi tampoc m'agraden tots. Hem de tenir present que ell també va ser molt generós amb els artistes amb els quals treballava, Jujol, Sugranyes... Els deixava al seu aire. Mira, tinc molts amics que em diuen: “Gijs, però com pots escriure sobre un edifici que mitja Barcelona odia?” No és només perquè m'interessa arquitectònicament sinó també perquè penso que, quan estigui acabat, pot exercir de punt de trobada de totes les religions. La Sagrada Família com un espai d'entesa de les fes dels homes. Una mica en sintonia amb l'ideari del papa Francesc, que em sedueix fins i tot a mi, que sóc protestant.
Abans parlava dels arquitectes que estan creant influïts per ell. Quin seria el seu successor més rellevant?
Doncs no és un arquitecte. És un cuiner. Jo crec que el Gaudí d'avui és Ferran Adrià.
Quin projecte té en ment actualment?
Vaig patir abusos sexuals dels 5 als 11 anys. No vaig tenir joventud. Saps quin era l'únic lloc on em sentia protegit? A Mont-roig del Camp, quan venia a passar-hi l'estiu com un estranger més. Per això m'estimo tant aquesta terra. I ara, tants anys després, em sento amb forces per parlar-ne. No vull fer un llibre explicant fil per randa aquesta tragèdia. En un parell de pàgines ho condensaré tot. El que vull, sobretot, és dedicar-lo a les persones que m'han salvat. Són una dotzena de dones que m'han descobert espais màgics d'Espanya. La dona espanyola ha estat la meva salvació. I en especial, l'artista Cristina Iglesias, una presència lluminosa en la meva vida, que serà el fil conductor de tot el llibre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

Nostaldisc celebrarà el 1r campionat gironí de rebobinat de cintes de casset amb ‘boli’ Bic

sant gregori
Torroella de montgrí

El talent més internacional omple de màgia el 12è Fimag

Torroella de Montgrí

Els Premis d’Arquitectura ja han seleccionat les 24 obres candidates

Girona

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA