cultura

La Penyora porta el festival El Patio a la presó de Brians 2

Aquesta tarda tindrà lloc l'onzena edició del festival “a porta tancada” que ha passat per bona part dels centres penitenciaris del país

“La cultura és el primer pas per a la llibertat”, diu Consol Ribas

El Patio és realment un festival “a porta tancada” i té estrictament “reservat el dret d'admissió”. El festival, organitzat per l'associació La Penyora Cultura, i protagonitzat per diversos artistes i col·laboradors que hi participen d'una manera 100% altruista, ja ha visitat en les deu edicions anteriors alguns dels principals centres penitenciaris del país –va començar a la presó de Girona i ha passat per les de la Roca, Wad-Ras, la Model i Figueres– i aquesta tarda arriba per primera vegada a Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), una presó d'homes on hi ha actualment uns 1.500 interns.

El Patio, que el 2009 va ser premiat per la conselleria de Justícia de la Generalitat i és l'únic festival d'aquestes característiques a Catalunya, no rep cap subvenció i tots els implicats hi són per amor a l'art i a la llibertat, perquè “la cultura és el primer pas per a la llibertat i les presons haurien de servir sobretot per educar els interns per a la seva reinserció”, afirma Consol Ribas, codirectora del festival amb Lluís Llamas. Per preparar el festival de Brians 2, La Penyora ha treballat conjuntament amb el centre de formació d'adults Víctor Català, del centre penitenciari, representat ahir en la presentació del festival per Montse Triola, monitora de teatre i música. “El Patio és una bona manera de crear ponts entre la societat exterior i els reclusos, que amb iniciatives com aquesta se senten bé i amb ganes de col·laborar, perquè veuen que els seus esforços en l'àmbit creatiu tenen un sentit”, va dir Triola, que va proposar un altre pont: l'organització d'una edició d'El Patio fora de les presons per als reclusos que ja gaudeixen de permisos penitenciaris i poden sortir puntualment a l'exterior.

Aquesta tarda actuarà a Brians 2 l'actriu cubana Amparo Parra, que hi aportarà bones dosis d'humor, acompanyada a la percussió per Pau Josep Macaya Valdivia. També hi haurà el flamenc de Javi Coll, el mag Toni Cors, l'humor gestual d'Ovidi Llorente i Isaac Trias Turró, que mostraran què pot passar si et creix una mà extra; la música de Delorian's Grup, i la potent fusió de hip-hop africà i música jamaicana de Prince Ossito, Dr. Matanzas i Crotchet Fiona. Antoni Correa, Martí Fornella i Jofre Oliveras completen l'equip tècnic. “És una programació molt variada perquè cada vegada també és més variada la població reclusa: estadísticament, els delictes majoritaris són els relacionats amb la seguretat viària, i una part important dels interns són immigrants que han delinquit perquè no tenien papers per treballar”, va subratllar Lluís Llamas.

El suport d'Àkan

Lluïsa Geronès, presidenta de l'associació de suport i acollida d'immigrants Àkan, va assistir ahir a la presentació d'El Patio per donar suport a aquesta iniciativa: “Quan estàs a la presó és important que et donin eines per interpretar qui ets tu, què t'ha passat i per què estàs allà dintre, i la cultura és una bona eina que t'obre una finestra al món: pot ser reflexió i pot ser també aire fresc.” El cor de l'associació Àkan, format en bona part per immigrants de diverses nacionalitats, també actuarà al juliol al centre penitenciari del Puig de les Basses, de Figueres. “Podran demostrar a persones dels seus mateixos països que estan a la presó que ells han estat capaços de tirar endavant, cantar a ple pulmó i reclamar el seu dret a ser feliços”, va dir Geronès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.