música
Festival
El Gastromusical celebra 10 anys com a pioner
El festival d'El Molí de l'Escala programa Lucrecia, Pablo Carbonell, Kepa Junkera, Paula Grande i Duquende
El Gastromusical del restaurant El Molí de l'Escala celebrarà deu anys com a festival pioner a Catalunya en el diàleg creatiu entre música i gastronomia, amb una programació que es concentrarà entre els dies 20 i 24 de juliol i que inclourà nous espais i propostes. Una de les principals novetats del festival impulsat pel cuiner Jordi Jacas i coordinat en la part musical per Francesc Viladiu serà la Nit Basca, el divendres 22, que tindrà com a protagonistes el prestigiós acordionista Kepa Junkera i tots “els hits de la cuina basca”. També per primera vegada el Gastromusical organitzarà fora de les seves instal·lacions el Gastrokids, amb tallers interactius per a la mainada relacionats amb la música i la gastronomia. Aquest any unirà forces amb Familiaria, una nova jornada d'activitats pensades per a les famílies que tindrà lloc el dissabte 23 al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries, representat ahir a la presentació del Gastromusical per la seva directora, Marta Santos, com també va ser-hi l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga. El Gastrokids inclourà un taller amb les Cuineres de Sils, un altre d'empotar anxoves amb Anxoves de l'Escala-M. Sureda i, pel que fa a la part artística, un taller de percussió corporal amb Santi Serratosa i un de danses tradicionals amb La Farandola.
El 10è Gastromusical s'obrirà el dimecres 20 amb la cantant cubana Lucrecia, que ja va actuar en la primera edició del festival. En aquesta ocasió els seus boleros i sones es maridaran amb la cuina de Xavier Pellicer, del restaurant barceloní Céleri, amb una carta en què predominen els productes ecològics i les receptes aparentment senzilles.
El dia 21, el polifacètic i sempre enginyós i divertit Pablo Carbonell (Los Toreros Muertos, Caiga quien caiga) interactuarà amb la cuina de Vicenç Fajardo, del restaurant La Plaça de Madremanya, “on destaquen plats d'arrels empordaneses i mediterrànies i un producte de primera qualitat”. Les dues primeres vetllades es completaran amb la selecció musical de Dj Miguelito Superstar, de la Fundación Tony Manero.
El Gastromusical es clourà el diumenge 24 amb dues propostes que es van posar en marxa en l'edició anterior: el Gastrovermut, amb la cantant Paula Grande, molt vinculada a l'Escala, que hi presentarà el seu primer disc en solitari, Viatge interestel·lar. I a la nit, el Gastroflamenc, aquesta vegada amb el cantaor Duquende i el guitarrista Chicuelo en una actuació precedida per la cuina inspirada en les tapes que elaboraran Jordi Jacas i l'equip d'El Molí de l'Escala.