cultura

Castelló es bolca pels vitralls de la basílica

Miquel Orós, vitraller artesà, restaura els vitralls de Sant Llorenç i en crea dos de nous sota la supervisió del Bisbat i la Generalitat, amb la col·laboració de veïns i Ajuntament

L'objectiu és que els vitralls de la capella de Sant Llorenç, de la basílica de Santa Maria a Castelló d'Empúries, estiguin a punt el 10 d'agost, per la festa del patró de Castelló. Miquel Orós, vitraller artesà del poble, és l'encarregat de la restauració i ja fa dies que ha posat mans a l'obra per recuperar una capella on no s'havia intervingut des de fa 90 anys: “No es veia res, s'ha hagut de netejar l'espai de les finestres i restaurar i netejar els vitralls: són peces antigues, hem trobat parts trencades, algunes peces que s'han hagut de substituir”, explica Orós. Un cop recuperats els vitralls també es col·locarà un vidre laminat per protegir-los.

Dues noves creacions

A la capella de Sant Llorenç, però, també hi havia dues finestres tapiades, on els vitralls no s'havien col·locat mai, tot i que havien estat concebudes per a aquesta finalitat, i Miquel Orós també es farà càrrec de la nova creació d'aquestes dues peces. Aquesta part de creació és pel vitraller un dels aspectes més agraïts del projecte, ja que d'aquesta manera explica que té el privilegi de completar en certa manera la tasca dels arquitectes que van concebre aquella capella.

“El dibuix s'ha definit amb molta cura sota la supervisió del Bisbat”, recalca el vitraller. Serà un dibuix d'estil gòtic, però modern, on apareixen el papa Sixt i el beat i patró de Castelló, que va morir cremat en una graella. El vitraller hi afegeix que s'ha inspirat en figures de la catedral de Perpinyà i Lleó per a aquestes noves creacions. En paral·lel també treballa en la recuperació i restauració dels vitralls de la capella de la Sang. Com a vitraller, Orós té la responsabilitat més important en aquest projecte de recuperació de vitralls de la basílica, però insisteix a recalcar que és tot el poble que hi participa: empreses; la societat municipal Castelló 2000, que instal·la la bastida; entitats i veïns que hi col·laboren, i l'Ajuntament, que assumeix despeses com ara la compra del vidre de protecció. “Només es podia plantejar d'aquesta manera, com una col·laboració entre tots, i només ha estat possible per la gran sort de tenir al poble una persona com Miquel Orós”, diu Roser Vitalla, regidora encarregada de Patrimoni Històric.

El projecte de restauració-conservació dels vitralls és coordinat i supervisat pel Museu d'Història Medieval de Castelló d'Empúries del Departament de Patrimoni Històric i Museus de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries. El projecte inclou la col·laboració de la parròquia de Santa Maria, del Bisbat de Girona i de la restauradora especialitzada en vitralls Maria Puig Clotet. La restauració-conservació dels vitralls ha estat supervisada i aprovada per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb el vistiplau corresponent del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC).

Amb aquests treballs Castelló d'Empúries prossegueix el projecte de recuperació dels vitralls de la basílica de Santa Maria; una tasca que es va iniciar fa dos anys amb la restauració del vitrall de la capella de Sant Cristòfor, i que ja va ser duta a terme per Miquel Orós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia