cultura

LA CRÒNICA

Novel·la zen a la cripta de Punt de Llibre

L'escriptora argentina Flavia Company, establerta a Barcelona i amb orígens familiars a Bellcaire d'Urgell, va presentar dimecres al vespre la seva darrera novel·la, Haru (editorial Catedral), a Lleida. El lloc escollit va ser la llibreria Punt de Llibre, que té una planta subterrània i acollidora on s'acostumen a fer presentacions de llibres, classes d'escriptura i tota mena d'actes públics que organitza la llibreria: una moderna cripta de recolliment i meditació cultural. El lloc ideal, doncs, per a un llibre com Haru, que és una mena de novel·la de descoberta i saviesa al voltant de la protagonista, Haru, una noia oriental de 15 anys que, en morir la seva mare, és enviada a una escola on li ensenyen l'art de la vida, el tir amb arc, la meditació, l'escriptura clàssica i altres formes de creació i coneixement, contra les quals, en un principi, es rebel·la.

La presentació del llibre, a partir d'un diàleg amb l'escriptora lleidatana Marialba Revés, va permetre a Flavia Company teixir un discurs filosòfic i literari que lligava i transportava els presents a una sala de meditació oriental i de filosofia zen. Company va afirmar que aquesta novel·la “ha estat un encàrrec dels lectors, sense que ells ho sabessin”. “Jo només he estat el mitjà per fer-la”, hi va afegir. Una novel·la que ella reconeix com un salt a part en la seva carrera literària, amb la sensació que “tot el que he escrit fins ara ha servit per preparar-me per poder fer aquesta novel·la”. “Fa trenta-cinc anys que la volia escriure, una novel·la d'una vida sencera”, explica, justament l'edat de la protagonista, quinze anys. “En aquella edat a tots ens passa per davant allò que som en realitat, però llavors ho deixem passar, perquè no ens atrevim o no ho veiem amb claredat; llavors, a la mitja vida, a quaranta-cinc o cinquanta anys, torna, i llavors sí que ens n'adonem del que érem i no hem estat fins ara”, va reflexionar. Haku, la protagonista, també s'ho troba, i el lector amb ella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CINEMA

L’In-Edit portarà films sobre Blur, Die Antwoord, The Black Keys i Brian Jones

BARCELONA
ARTS ESCÈNIQUES

Arrenca l’Escena Geminal amb una jornada de vi, música i dansa a l’Alt Camp

ALCOVER
ARTS ESCÈNIQUES

Temporada Alta avança deu espectacles nous i anuncia les vuit subseus

GIRONA
TEATRE

La companyia gironina El Salón de los Invisibles portarà l’obra ‘Popol Vuh’ a Chiapas

Girona
música

Motis farà esclatar el febrer xilè a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
Guillem Albà
Artista escènic. Debuta avui al Grec, de semidramàtic, a ‘Tota questa por que tinc ara’

“Hem actuat abans a la Xina que a Martorell”

Barcelona
Música

Biel Martí, des del país de les flors

barcelona
DANSA POPULAR

El Franquesa estrena una coreografia sobre Joan Miró

BARCELONA
homenatge

Commemoració del centenari de la mort d’Àngel Guimerà

Barcelona