L'inici de l'Any Casas recupera la joventut del pintor al Bages
Navarcles destapa set obres inèdites que “arrodoneixen el coneixement” sobre la vida més quotidiana del pintor modernista
L'acte central dels 150 anys del seu naixement esdevé una reivindicació de país
El Bages va ser ahir protagonista en l'inici de l'Any Casas –que commemora els 150 anys del naixement d'un dels pintors modernistes més rellevants– i ho va ser per partida doble: al migdia, Navarcles va destapar set obres inèdites del pintor, i, al vespre, el monestir de Sant Benet va ser l'escenari de l'acte institucional, amb la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En els dos casos, la comarca, lloc d'estiueig i de llargues estades del pintor, va esdevenir el fil conductor per a recuperar la figura del Casas més jove.
Aquells a qui agradi tafanejar les curiositats més quotidianes de les vides de grans personatges poden passar per la biblioteca Sant Valentí de Navarcles, on des d'ahir estan exposades les reproduccions de les set obres inèdites que l'Ajuntament ha recuperat (vegeu edició del 5 de juliol). Són de particulars. Tots veïns de Navarcles. I tots ells de famílies que van mantenir una estreta relació amb els Casas-Carbó, els accionistes de la fàbrica de Sant Benet que el 1907 van comprar el monestir que solien veure des de la finestra per convertir-lo en la seva casa d'estiueig.
Una d'aquestes famílies és la de Carme Sidera, que no es va perdre la inauguració de la mostra. El seu avi era Pere Corbella, masover del monestir. Casas li va fer un retrat a carbó el 1922, i l'hi va regalar: “la mare sempre em deia que el van fer en un matí, s'hi van posar a les nou, i a les dues ja estava llest.” Un dels altres navarclins que hi apareixen és Josep Ribó, àlies el Met, que es va encarregar de rehabilitar el monestir. I en Joan Girbau, que va ser director de la fàbrica, on pràcticament tots els treballadors eren navarclins.
Davant les desconegudes obres, una emocionada Vinyet Panyella, comissària de l'Any Casas, va assegurar que “arrodoneixen el coneixement sobre Casas i descobreixen retrats vinculats a la seva vida quotidiana que tenen el mateix traç magistral i que l'artista no va pintar perquè fossin personatges públics, com centenars de retrats que té, sinó perquè formaven part de la seva vida”. També va destacar la “joia” de l'exposició, el retrat de Júlia Peraire, musa i amant de Casas: “És dels primers temps i es nota, transmet la passió primogènita, amb la Júlia més esplendorosa.”
LES FRASES
Una festa que mira el passat per fer el futur
acnEn l'acte central que dóna el tret de sortida oficial a l'Any Casas, que es va fer ahir al vespre al complex de Món Sant Benet, lloc d'estiueig de l'artista modernista, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va aprofitar la figura de Ramon Casas per demanar que el país “estigui a l'altura d'aquest llegat” i que “ens mantinguem rabiosament fidels a la modernitat dels nostres dies”. Segons va argumentar, “hem d'intentar que d'aquí a uns anys, a més de recordar Casas, algú pugui dir que hi va haver una generació de catalans que van ser capaços de fundar nous clàssics”. La commemoració d'ahir, que va reunir nombrosos polítics i agents culturals de la comarca del Bages i de tot Catalunya, va consistir en un concert de música modernista que va anar a càrrec del pianista Lluís Grané. Tot seguit, es va fer un sopar tipus còctel a l'aire lliure, als entorns del monestir, que va recrear els anomenats sopars de duro.