Editorial

aquest mes

David Castillo

Revolució 'indie'

Aquests últims dies han aparegut diferents notícies als diaris relacionades amb la cultura i la producció de riquesa que genera. La consultora Ernst & Young ha presentat un informe en què es demostra que la cultura és el tercer sector amb més ocupació directa a Europa, davant de la metal·lúrgia, siderúrgia o l'automòbil. Per altra banda creix la preocupació per la desertització cultural al nostre país, sempre entre els furgons de cua. Ho he repetit moltes vegades, però cal reiterar la crítica a les polítiques culturals erràtiques per part de l'administració, a la barricada continuada contra el sector, tant amb els impostos com amb el model anticultural que es premia. No es pot atribuir a la cultura l'èxit turístic de Barcelona? Què vénen a veure els turistes si no és Gaudí, Picasso, Dalí i companyia? No és cultura l'increment dels festivals i concerts de tots els estils? No era el llibre un baluard?

Per aquest motiu hem volgut destacar en aquest primer suplement d'estiu diferents iniciatives noves per dinamitzar la cultura al territori, sorgides de l'àmbit privat, allò que alguns van anomenar “fàbriques de creació”. Hem incidit en col·lectius d'art lliure i global, com l'espai Addend al Priorat o el Konvent O de Berga. Els primers fent una gran inversió econòmica personal, els segons, a partir de l'ocupació d'una colònia industrial abandonada. Tots dos des d'una mentalitat llibertària oberta. També la Factoria d'Art de Banyoles, Ca l'Estruch de Sabadell, L'animal a l'esquena a Celrà i la factoria creativa de Pepa Plana a Terres de l'Ebre. Són una imatge de la resistència, que s'hauria de sumar a col·lectius que generen petites editorials, galeries o cinema independent, amb personatges de la vàlua d'Albert Serra. Segurament no sortirem de la idea depressiva que no hi ha futur, però el moviment es demostra caminant i no cal mirar enrere ni idealitzar el passat. Invertir en cultura és invertir en riquesa, en estil i, sobretot, en el futur.


Invertir en cultura és invertir en riquesa, en estil i en futur



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.