Cuadrat novel·la els silencis de la Guerra Civil
L'escriptora d'Alcoletge situa a l'Empordà la seva tercera novel·la negra
Alexandra Cuadrat va presentar divendres la seva tercera novel·la, Memòria d'un crim (Edicions Apostroph). Es tracta, com les dues obres anteriors de l'autora, d'una novel·la policial, ambientada aquest cop a l'Escala i que té la Guerra Civil espanyola com a teló de fons. El punt de partida de la història és un sopar en un hotel de l'Escala, on es troba recuperant-se de les ferides d'un cas anterior l'inspector dels Mossos d'Esquadra Santamar, que reuneix diversos octogenaris que van ser testimonis de la guerra al poble i un jove historiador que prepara la tesi doctoral sobre aquells fets. L'inspector, que havia decidit emprendre la seva prejubilació forçat per les ferides amb calma i tranquil·litat, es veu de sobte immers en un cas d'assassinat, ja que l'endemà al matí el cos d'un dels participants en el sopar apareixerà mort dins d'un antic niu de metralladores a la platja de l'Escala. Santamar ajudarà al sergent local dels mossos a desemmascarar el cas, en què es van succeint les morts i totes tenen com a punt en comú un episodi de la guerra que va tenir lloc al poble i que els seus testimonis són reticents a explicar.
Els secrets, crims, enveges i rancúnies silenciades des de la Guerra Civil són en el centre d'una història que Cuadrat ha volgut presentar en forma de novel·la detectivesca clàssica, en la qual Santamar ha d'anar muntant les peces d'un puzle de pistes i camins equívocs amb diversos personatges sospitosos al voltant.
La novel·la es va presentar divendres al vespre a Alcoletge (Segrià), el poble de l'autora i del qual va ser alcaldessa durant dos mandats, i allà va anunciar que el protagonista Santamar podria tenir més recorregut en pròximes novel·les.
Durant la seva etapa d'alcaldessa, es va obrir a Alcoletge el centre d'interpretació de la Guerra Civil Memorial Ermengol Piró, i també es van recuperar les trinxeres del Tossal, actives durant bona part de la guerra i, sobretot, durant la batalla del Segre.
Es tracta de la primera obra de ficció d'Edicions Apostroph, creada l'any passat per Cuadrat i Annabel Encontra, i dedicada també a l'oferta de serveis culturals als municipis.