L'hotel d'artistes de Farrera fa vint anys a plena feina
El Centre d'Art i Natura de Farrera es va crear el 1996 i s'hi fan entre 1.200 i 1.400 estades d'artistes i investigadors al llarg de l'any
El centre inicia avui el Cicle Audiovisual de Farrera del mes d'agost
El Centre d'Art i Natura de Farrera inicia avui el Cicle Audiovisual amb la projecció del film Avant la lumière, de l'artista visual penedesenca Eulàlia Valldosera. El treball és fruit de la col·laboració entre l'artista i els gestors d'un petit Museu de la Memòria d'un petit poble dels pre-Alps francesos. El cicle continuarà cada dimecres del mes d'agost.
Eulàlia Valldosera és al centre gràcies a una de les beques concedies en col·laboració amb el centre d'art La Panera de Lleida, que enguany col·labora amb l'estada de dos artistes. L'altre seleccionat ha estat l'artista visual lleidatà Martin Llavaneras, que resideix habitualment a Berlín.
Vintè aniversari
El centre es troba aquests dies al màxim de la seva capacitat. Es tracta d'una residència per al treball d'artistes i investigadors, en un entorn natural i de tranquil·litat que afavoreix la creació i la producció cultural. Es va crear l'any 1996 i és d'origen municipal. Consta de dos edificis municipals i un de llogat a un particular, i ofereix entre set i dotze places per a allotjament d'artistes i investigadors, ja sigui de manera individual o en petits grups. Al cap de l'any (el centre obre de l'1 de març al 5 de gener) registra entre 1.200 i 1.400 estades o nits, protagonitzades per unes 250 persones diferents. Escriptors, pintors, guionistes, músics, historiadors, investigadors de ciències de la natura i artistes visuals han passat per la residència en estades que serveixen per donar una empenta definitiva als projectes. De la residència ha sortit, entre altres, la novel·la amb què Albert Villaró va guanyar el premi Carlemany, Blau de Prússia, gràcies a una beca d'intercanvi amb un centre similar a Irlanda, on l'escriptor pirinenc va poder aïllar-se per donar l'impuls definitiu a l'obra.
Com ell, creadors de tota mena passen al llarg de l'any per Farrera, la majoria provinents dels Països Catalans, tot i que també n'hi ha d'estrangers. El Centre d'Art i Natura forma part d'una xarxa internacional de centres de creació i també està adherit a programes europeus que ajuden a finançar-lo.
“Els creadors i investigadors poden treballar en silenci absolut i sense distraccions, i a més sovint s'estableixen relacions d'amistat i de col·laboració artística que són molt interessants”, explica Lluís Llobet, director del centre.
Per aspirar a una estada, cal presentar un informe del projecte que s'hi vol realitzar i un breu currículum, i després tot queda en mans del creador, del seu talent. L'estada la paga cada artista de la seva butxaca, tot i que han existit beques i col·laboració pública per mantenir el centre, cada cop menors per culpa de la crisi, segons expliquen des del centre. El poble de Farrera només té vint habitants residents durant tot l'any i és a 1.360 metres d'alçada: el silenci i la tranquil·litat per crear hi estan garantits.
LA FRASE
Implicació amb el territori
Guions de cinema, treballs d'assaig, obres de teatre, composicions musicals, obres pictòriques que després s'exposen a les galeries més importants, tesis doctorals i novel·les han passat al llarg d'aquests vint anys pel centre d'artistes de Farrera. A més del treball individual dels artistes o investigadors, el centre també està implicat en la recerca i la creació del territori pirinenc. Des dels inicis existeix un grup de recerca sobre l'evolució del paisatge de muntanya que té a Farrera la seva seu de treball sobre el terreny, i també s'ofereixen cursos i festivals tant per als artistes residents com per als habitants i visitants de la vall. A més del cicle audiovisual de l'agost, que s'estrena avui, s'hi fan cursos d'il·lustració científica, de gravat i d'estudis de camp sobre l'evolució del paisatge, així com l'Aplec Saó, Arts i Natura a l'Alt Pirineu a mitjan octubre, on artistes i creadors poden exhibir les seves obres en plena natura i el públic, gaudir-ne. El centre de Farrera n'informa a través del lloc web www.farreracan.cat.