cultura

Cultura

Pals rememora avui la història de Cristòfor Colom i el seu viatge a les Índies

La IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració combina les recreacions històriques, les conferències d'àmbit acadèmic i una ruta nocturna teatralitzada

Fa 524 anys que Cristòfor Colom va posar rumb a Amèrica. Si va sortir de Palos o Pals encara hi ha qui ho posa en dubte, com ara el Cercle Català d'Història (CCH), que, per tal de continuar avançant en les recerques colombines i promoure'n l'estudi, el debat i el coneixement, torna a la vila empordanesa per celebrar avui la IV Jornada Colombina d'Estudi i Commemoració.

Organitzada pel Cercle i Mític Gestió Cultural amb el suport de l'Ajuntament de Pals, la jornada combina els àmbits de treball acadèmic i la recreació històrica, que inaugurarà, a les sis de la tarda, les activitats. Està previst que en aquest acte els Reis Catòlics rebin oficialment l'almirall Colom a la plaça de l'Ajuntament i hi hagi diferents ambientacions pels carrers del recinte medieval.

Pel que fa les conferències, està previst que es presentin dades recentment descobertes al voltant de l'entorn mariner de l'antiga vila de Pals a tocar del mar, així com del seu port. També sobre personatges colombins de la història oficial vinculats a Pals, com ara Johan Pere, jurista i cosmògraf del segle XV, autor d'unes importants taules astronòmiques desaparegudes escrites en català. Entre els ponents de les tres conferències que se celebraran a Ca la Pruna (de 30 minuts cadascuna) destaquen l'escriptora M. Carme Roca, la cap de recerca del Cercle Català d'Història Eva Sans i el pèrit cal·lígraf forense de la policia Jesús Delgado.

A la nit, a dos quarts de dotze, s'iniciarà una ruta guiada i teatralitzada nocturna pel recinte medieval de Pals per explicar la història de Colom i el seu viatge a les Índies.

LES DATES

1406
Signatura d'un albarà de la cort de la batllia del castell de Pals que ja parla del “port de Pals”.
XIV-XV
Segles en què tot fa pensar que es datarien les estructures descobertes als terrenys de Radio Liberty.

Colom va sortir de Palos o Pals?

L'existència, cada cop més plausible, d'una antiga zona portuària a Pals apuntala els fonaments d'una altra teoria, en aquest cas més especulativa –que també impulsa el CCH–, al voltant de la possibilitat que la sortida del primer viatge de Cristòfor Colom s'hagués pogut produir des d'aquest port. Es té constància documentada que durant els segles XVII i XVIII hi havia trànsit de vaixells, l'existència d'un camí ral de la vila al port i nissagues de mariners, artillers i patrons de nau palsencs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia