cultura

municipal

museus

Premià de Mar vol culminar el Museu Romà ampliant-lo

La intenció és continuar amb les excavacions del jaciment per completar-les i museïtzar l'espai, a banda d'aixecar-hi un nou edifici

Ja s'ha tramitat una sol·licitud als fons europeus per poder posar en marxa les obres

Premià de Mar vol apostar pel seu Museu Romà i potenciar, explotar i desenvolupar aquest recinte arqueològic. Tal com va explicar el regidor d'Urbanisme, Antoni Subirà (CiU), el consistori ja disposa d'un avantprojecte per al museu. A grans trets, i a l'espera del projecte executiu, la intenció és poder ampliar les excavacions de manera completa del suposat perímetre octogonal de l'edifici romà –una de les joies de la corona del jaciment– per comprovar la seva continuïtat arquitectònica.

Aquest avantprojecte també contempla la protecció i adequació del perímetre excavat –que inclou el trasllat dels serveis, el desplaçament del mur pantalla perimetral i l'adaptació d'espais per a magatzems–, així com la museïtzació de l'edifici octogonal complet i la difusió cultural i promoció turística del jaciment. Finalment, i a banda de les tasques de prospecció magnètica, també s'hi preveu la construcció de nova planta d'un edifici en superfície, d'uns 100 m², amb usos diversos com ara una sala d'exposicions i conferències i un petit despatx. Per tal de poder-ho fer realitat, el consistori ja ha demanat un ajut als fons europeus Feder per uns 700.000 euros, tot i que els cost total de les intervencions previstes ascendiria fins als 1,4 milions. “Ara hem d'esperar a veure si ens atorguen l'ajut, i a partir d'aquí es començaran les obres”, va explicar Subirà. El regidor va comentar que la resta dels diners hauran de venir, en principi, d'aportacions municipals, cosa que podria obligar a executar l'obra per fases.

Els antecedents

El 1969 es va descobrir la primera troballa de restes arqueològiques a la zona. L'any 2000 es va localitzar la finca octogonal, una veritable raresa arquitectònica en un excepcional estat de conservació. Aquesta finca és la part que es pot visitar i consta d'uns 550 m². L'edifici octogonal va tenir diferents funcions al llarg dels anys, des del segle V dC, quan es va aixecar, fins al segle VI dC, i sembla ser que va ser projectat com a pavelló de rebre per part d'un personatge ric de l'època. En total, s'han identificat uns 22 àmbits a l'interior de l'octàgon, a més del forn que escalfava els banys. Posteriorment, es va transformar en centre de producció vitivinícola. El Museu Romà es va inaugurar al 2015.

LA XIFRA

700.000
euros
és l'import que Premià de Mar ha sol·licitat als fons europeus per començar l'ampliació del Museu Romà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia