La música de Savall a Poblet advoca pel diàleg de cultures
El mestre igualadí farà aquest cap de setmana tres concerts al monestir en el Festival de Música Antiga
L'esdeveniment estrena com a escenari la gran nau de l'antic dormitori dels monjos
Orient-Occident: Les músiques cristianes, jueves i musulmanes en diàleg és el títol del primer dels tres concerts del IV Festival de Música Antiga de Poblet, que s'obre avui, a dos quarts de 10 del vespre, al monestir cistercenc. Jordi Savall i l'Hespèrion XXI, amb músics procedents de Síria, Israel, Grècia, Turquia i Armènia, i les veus de Lior Elmaleh, Gürsoy Dinçer i Katerina Papadopoulou presentaran una proposta que convida a reflexionar sobre els elements que uneixen, en la diversitat, els diferents pobles i cultures d'Orient i d'Occident.
Savall va definir la programació del festival després de fer una visita als camps de refugiats a Grècia. El músic va lamentar el paper que està tenir la comunitat europea en un drama que és humanitari però també cultural.
Per això, proposa en aquesta edició del festival un diàleg interreligiós i intercultural posant en relleu que no hi ha fronteres entre les músiques de diferents cultures. En aquest sentit, presenta un programa que demostra que ni tan sols la diferenciació entre música sacra i música profana és tan evident com podria semblar.
També com a novetat d'aquest any, a més de la plaça de l'Església del monestir, un dels escenaris serà la nau gòtica de grans proporcions, perpendicular a la nau de la basílica. Es tracta del lloc on durant segles van dormir els prop de dos-cents monjos cistercencs que van arribar a viure al monestir.
Demà el festival acostarà el públic a Diàlegs cèltics de l'antic i del nou món, que recull les tradicions cèltiques de banda i banda de l'oceà Atlàntic. Dit d'una altra manera, un programa amb peces representatives del vell i el nou continent. El concert anirà a càrrec del trio que serà format per Jordi Savall (violes), Andrew Lawrence-King (Arpa irlandesa) i Frank McGuire (Bodhran).
Per tancar el festival, diumenge es retrà homenatge a la mare de Déu d'Agost amb un repertori format per les Cantigas de santa Maria, cants i danses del Llibre vermell de Montserrat i de cants a la verge populars que aniran a càrrec dels solistes de La Capella Reial de Catalunya i l'Hespèrion XXI. El recital vol posar de manifest com la música antiga d'arrel sacra i la música d'arrel popular conviuen i s'influencien recíprocament.
Un monestir de referència en propostes de concerts d'alt nivell
En els darrers anys, el monestir de Poblet està apostant pel programa anomenat Cosmos, fonamentat en els eixos ecològic, social i cultural. I és en aquest darrer àmbit que afavoreix propostes de caràcter musical. Així, mentre que a l'estiu el Festival de Música Antiga porta cada any tres concerts diferents, en dies consecutius, del mestre Jordi Savall, a la tardor té lloc el Festival Internacional Orgues de Poblet.
Aquest últim és ja una trobada inexcusable per escoltar un orgue únic a l'Estat. A la personalitat del marc en què tenen lloc els concerts, un monestir cistercenc amb més de vuit segles d'història; s'hi afegeix la personalitat de l'instrument, una equilibrada síntesi dels elements més significatius de les diverses escoles d'orgueneria europees del període barroc fabricat a Suïssa, I finalment, la personalitat dels intèrprets que hi participen, amb enorme prestigi però poc habituals en les programacions de Catalunya.