arqueologia
Troben material usat per fer la muralla medieval a l'Esquerda
S'han localitzat restes d'argamassa i calç al jaciment de Roda de Ter que donen pistes sobre la tècnica emprada per edificar el mur
Descobertes també trenta sitges que revelen que s'hi guardava menjar per a molta gent
Les excavacions al jaciment arqueològic de l'Esquerda, a Roda de Ter, han permès descobrir restes d'argamassa i calç que es van utilitzar per construir la muralla visigòtica i carolíngia. Un equip de 25 persones, entre arqueòlegs i estudiants, centra els esforços aquest estiu a documentar la tecnologia amb què es va edificar l'estructura. De moment –la campanya acaba a finals de setmana–, s'han trobat forats de pal que podrien correspondre a estructures per subjectar politges, o estructures per poder aixecar la càrrega i, fins i tot, l'edificació d'una bastida. La directora de les excavacions, l'arqueòloga Imma Ollich, ha explicat a l'agència ACN que també s'han descobert una trentena de sitges a tocar de la muralla que revelen que l'indret era un enclavament on es guardaven queviures per a molta gent.
Des de la descoberta, l'any 2012, de la muralla visigòtica i carolíngia, les excavacions a la zona medieval del jaciment han girat al voltant d'aquesta troballa. Ara han aparegut elements importants per entendre com es va construir. “Es veuen una mena d'escombrades, fetes amb rasclet, per fer venir tota l'argamassa cap a un mateix lloc”, detalla Ollich. Un dels descobriments importants és el camp de sitges que ha aparegut a l'interior de la muralla. Es tracta d'una trentena d'elements, que se sumen a la seixantena que ja es van trobar en una altra part del jaciment. L'excavació que s'està duent a terme a la zona medieval ha de permetre “entendre com era exactament el complex fortificat de la muralla”, assenyala Imma Ollich.
Pel que fa a la zona ibèrica de l'Esquerda, la seva responsable, Montserrat Rocafiguera, explica que s'ha pogut confirmar que el jaciment ha tingut una ocupació continuada des del segle X aC fins al segle XIV dC. “Es tracta d'una seqüència estratigràfica de gran interès”, ha ressaltat. Per tant, ara se sap l'origen de l'Esquerda. L'any passat ja es va descobrir una cabana que s'ha pogut datar de l'època prehistòrica. Ara aquest descobriment s'ha consolidat amb l'excavació d'una habitació contigua on han aparegut elements similars que confirmen aquesta seqüència cronològica.
Aquest 2016 es compleixen quaranta anys d'estudi ininterromput del jaciment. L'Esquerda té dotze hectàrees i està situada sobre el riu Ter i ocupa el meandre que l'envolta totalment. Segons Ollich, el jaciment està en una situació geoestratègica que “li dóna una importància cabdal en el domini i control del país”. “Des d'aquí es podia controlar des del Congost fins a Girona, passant pel Moianès, el Lluçanès, el Ripollès i la Cerdanya.”