Una dispersió positiva
Tots els agents implicats en la celebració de Sant Jordi es mostren satisfets amb la feina i feta i preveuen una diada 100% segura i molt millor que la del 2020
El concepte de dispersió acostuma a anar acompanyat d’un component pejoratiu, sobretot si la dispersió és mental. La pandèmia ha canviat aquesta visió i gràcies a la dispersió es podrà celebrar un Sant Jordi del tot segur i bastant similar a un d’anterior al 2020.
L’ambient de satisfacció era palpable ahir en els principals responsables del bon funcionament de la diada. “No es veu per les mascaretes, però estem somrient”, va comentar Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors de Catalunya i de la Cambra del Llibre de Catalunya, mentre els feien la foto de família dalt l’escenari de la sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès, on es va fer la roda de premsa.
Entre d’altres agents implicats i càrrecs tècnics de diferents àmbits, també hi eren la consellera de Cultura, Àngels Ponsa; el tinent d’alcalde de Cultura, Educació i Ciència de l’ajuntament de Barcelona, Joan Subirats; el president del Gremi de Floristes i dels Gremis de Comerç, Serveis i Turisme, Joan Guillén; Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, i Isona Passola, que els va donar la benvinguda com a presidenta de l’Ateneu Barcelonès.
Tixis va obrir la xerrada: “Avui és un dia molt important perquè teníem moltes ganes de dir que el Sant Jordi al carrer ha tornat.” Després de dedicar una sèrie d’agraïments protocol·laris, tot i que sentits, Tixis va donar per fet que “serà un Sant Jordi molt millor que el de l’any passat, sens dubte”. “El llibre és fonamental per a la salut emocional de tothom”, va reblar.
Ferrer, a més d’avançar que “hi haurà signatures, menys que altres anys, però n’hi haurà”, va comentar que ja “s’estan notant les vendes, s’estan esponjant, i això ens va molt bé a tots”. “La part negativa és el confinament comarcal encara actiu que, sobretot, perjudicarà les poblacions de muntanya i de costa...”
Guillén va esmentar les tres s: “seguretat, sostenibilitat i selecció del talent”, per tirar endavant aquesta iniciativa. “Cal recuperar amb il·lusió poder tornar a fer les petites coses que ens fan feliços i que la pandèmia ens ha impedit fer els darrers mesos”, va engrescar.
Marià Marín, secretari gerent del Gremi de Llibreters, va ser l’encarregat d’explicar detalls sobre el funcionament de la diada pel que fa a la seguretat. Va afirmar que “s’ha treballat amb metodologia i rigor” i que “cal oblidar els llocs més emblemàtics de Sant Jordi a Barcelona, tot i que els onze espais perimetrats escollits també en són, d’emblemàtics, encara que estiguin dispersos per la ciutat”. A tots hi haurà “personal format en el control de la Covid i el protocol s’aplicarà als visitants i als treballadors”. I només es podran omplir fins a, màxim, el 30%.
Per a Subirats, serà “un Sant Jordi logístic, com ja ho va ser la Setmana del Llibre en Català del setembre passat, que va sortir molt bé, com el cap de setmana passat Món Llibre, que va rebre la visita de 4.000 nens”, i també va ser menys centralitzat. No hi haurà, això sí, el tradicional esmorzar amb autors a la Virreina.
La consellera Ponsa va comentar que “la pandèmia ha dut una cosa bona, el treball d’aliances que ha demostrar que és un sector que està unit”. “Aquesta pandèmia ens ha obligat a fer just el contrari del que la Cultura en general demana”, hi va afegir.
Sobre Sant Jordi va comentar que “és una festa que per una banda ens singularitza i, per altra, ens fa més universals”. I encara va tenir un record per als presos polítics i els polítics exiliats, en especial per a Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural.
Encara fa fresca, però tots van comentar que ja es nota l’aroma de primavera. “Estem notant l’aire de Sant Jordi”, va concretar Tixis, abans de recordar un any més com és d’espectacular la diversitat dels llibres que es venen. “La famosa llista dels més venuts no arriba ni al cinc per cent del total.”
Per tant, tindrem un Sant Jordi dispers, divers, segur i perllongat.
Les previsions satisfan els gremis implicats
No són més que previsions, però seran més encertades que, sovint, les climatològiques. El Gremi de Floristes espera vendre entre tres milions i mig i quatre de roses, el 50% de les venudes el Sant Jordi del 2019. Si es compleixen aquestes expectatives, podrien facturar al voltant de deu milions d’euros. Per saber les parades més properes, es podrà consultar el nou web www.somfloristes.com
Pel que fa als llibres, es confia a assolir el 60% de les vendes del 2019, que van ser d’un milió i mig de llibres. Un dels motius d’aquestes bones expectatives és que demà, dimecres 21, ja hi haurà parades davant les llibreries del país. Com que són al carrer, la ventilació està garantida, però els diferents plans aplicats asseguraran el compliment de la resta de mesures sanitàries. El dia de Sant Jordi l’horari, pel que fa a les llibreries, serà de nou del matí a vuit del vespre, tot seguit.
Les quatre capitals farà el seu propi pla específic, la resta de localitats, depenent dels habitants i de les llibreries, s’adaptaran a uns plans ja establerts.
Per exemple, a Girona, a l’extensa zona de la Devesa hi haurà 32 espais de signatures. En canvi, a Barcelona, s’ha buscat la dispersió al màxim i s’habilitaran onze espais a set districtes –per exemple a les places Reial, Orfila i Sarrià–, en què hi haurà fins a 31 punts de signatures, sumant les 180 parades en zones perimetrades i les 490 davant de les llibreries o floristeries a la resta de la ciutat.
Qui vulgui saber qui signa i on, pot consultar cada llibreria al web del Gremi de Llibreters: