Un Sant Jordi ventilat i de molta proximitat
Els plans específics per a cada localitat preveuen garantir la seguretat sanitària
Hi haurà menys signatures de llibres i caldrà més paciència
Augmenta el consum del llibre electrònic
Si una cosa ha quedat demostrada el darrer any és la capacitat per tirar endavant una jornada com Sant Jordi, per unir esforços i crear aliances per part dels llibreters, les editorials, els autors, les institucions, els floristes i, naturalment, els ciutadans. No és un tema purament econòmic, tot i que sigui el que, potser, té més pes. Hi ha molt més en joc, com ara la llengua, la cultura, la identitat i la bellesa emotiva d’una festa que ens singularitza a tot el món.
Ahir al vespre ja va deixar clars alguns d’aquests conceptes Irene Vallejo, que va fer el pregó de Sant Jordi al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’autora saragossana va parlar del paper que la lectura i les biblioteques han tingut a la seva vida.
Després de l’intent precipitat –tot i que benintencionat– del Sant Jordi passat, aquest any s’han fet les coses molt millor, amb una organització mil·limetrada per fer una festa tan normal com sigui possible i amb risc sanitari molt baix. Cada localitat té un pla ajustat a les necessitats específiques. Barcelona, com a gran metròpoli, ha optat per tenir fins a onze espais perimetrats, com es pot veure al gràfic.
A banda, les llibreries, mantenint totes les mesures, podran tenir parades a l’exterior. Per tant, serà un Sant Jordi ventilat i de proximitat, perquè la idea és que la gent no es desplaci lluny per anar a remenar i comprar llibres i roses. Tothom ho podrà fer al seu barri o en un de molt pròxim. Altra cosa serà si es vol la firma d’un autor en concret. Perquè, d’autors signant, n’hi haurà, i molts, tot i que en xifres absolutes menys que altres anys i no aniran a tantes parades. Per tot plegat, és possible que les cues siguin una mica més lentes.
En aquest sentit, s’han organitzat en dies precedents sessions de signatures telemàtiques en què hi han participat autors com ara Isabel Allende, Jonas Jonasson i Pierre Lemaitre. Una iniciativa acord amb aquesta nova connectivitat a distància.
Aquesta setmana s’han donat a conèixer dades recollides per Libranda sobre el consum de llibres electrònics, que ha tingut un increment del 37% al món i del 43% a l’Estat espanyol. Tot i que el preu dels llibres electrònics tendeix a baixar, el valor de vendes a l’Estat espanyol durant el 2020 va ser de 75 milions d’euros. Altra cosa seria saber els milions d’euros piratejats...
La ficció és el que més interessa el consumidor de llibres electrònics, en concret la novel·la contemporània, la romàntica, l’eròtica i la policíaca.
Però avui és dia de llibre de paper, del que es toca i s’ensuma i es fulleja llepant la punta dels dits. Cosa que no es podrà fer si es porta la mascareta ben posada. Bon Sant Jordi!
LES XIFRES
Actes variats i ben distribuïts
El departament de Cultura de la Generalitat ha organitzat una llarga llista d’activitats amb motiu de la Diada de Sant Jordi arreu de Catalunya. Al llarg de tota la setmana, s’han anat celebrant lectures de textos, jornades de portes obertes, exposicions, concursos literaris, batejos de trens, activitats familiars, dictats virtuals i cicles de cinema, entre moltes altres propostes.
L’objectiu ha estat recuperar, amb seguretat i garantint totes les mesures sanitàries, moltes de les activitats que l’any passat la pandèmia va obligar a suspendre.
Per exemple, avui hi haurà dues visites virtuals al Palau de la Generalitat, a les 11 h i a les 22 h, a través del canal de Youtube de . Les dues visites tindran una durada al voltant d’una hora i quedaran enregistrades, de manera que tothom també pugui veure-les posteriorment.
Un activitat d’avui relacionada amb la llengua serà el Gran Dictat Popular d’Olot, que tindrà lloc a les 16 h. Serà un dictat en format virtual, amb l’escriptor Roger Vilà.
La Biblioteca de Catalunya recupera la tradicional jornada de portes obertes, que enguany s’ha adaptat a la situació sanitària i només es faran visites guiades en grups de deu persones.
La Diputació de Barcelona també ha preparat un pla d’activitats, un total de 23 propostes adreçades a grans, joves i infants, perquè aquest any continuem lluitant contra el drac entre tots. I qui diu contra el drac diu contra el virus. Es podrà visitar el Palau Güell, fer rutes literàries per Roda de Ter amb la Fundació Miquel Martí i Pol i visitar el Museu Marítim, el Museu Tèxtil de Terrassa, el Modernisme i el Noucentisme als Museus de Sitges i el Museu de Sant Cugat, entre d’altres.
Tota la informació detallada es pot trobar a les adreces i també a www.diba.cat/