cultura
El retaule de Sant Esteve de Bissisarri torna a l'església després de set anys
Primer van restaurar la peça i després l'església
Ha estat exposada a l'edifici del govern d'Andorra
El retaule de Sant Esteve, que data de la primera meitat del segle XVII i que s'atribueix al pintor Jeroni d'Herèdia, torna a presidir l'església de Bissisarri, de Sant Julià de Lòria, després de set anys. Primer es va retirar pel mal estat de la peça, i després de l'església.
La història de l'absència
El retaule es va retirar de l'església per motius de conservació, l'any 2003. A final de 2004 se'n va acabar la restauració, però no va retornar al seu lloc d'origen per les deficients condicions de conservació que presentava la capella, que tenia problemes d'entrada d'humitat per capil·laritat i infiltracions.
L'any 2008, mitjançant convenis amb els propietaris dels terrenys adjacents, es va fer un drenatge perimetral exterior i una restauració integral de la coberta. També es van pintar amb calç les parets interiors. Així doncs, l'església ja presentava les condicions idònies per al retorn del retaule, però la peça es va seleccionar per exposar-la a la sala d'exposicions del govern perquè és molt representativa de la pintura d'estil barroc.
El retaule
El retaule es compon d'un primer nivell format per una triple arcada separada per pilastres, que sosté un entaulament des del qual arrenca la cimera del segon nivell.
La taula central representa el sant titular de l'església, sant Esteve, flanquejat a l'esquerre per sant Miquel llancejant el dimoni i a la dreta per sant Andreu. Culmina l'obra un frontó amb la representació del calvari a la part superior.