Patrimoni i cultura popular
Llegenda de Sant Joan al castell de Montsoriu
Creen a Arbúcies un nou joc de cartes per acostar-se al patrimoni i la cultura popular selvatans
Coincidint amb les celebracions de Sant Joan s’ha iniciat un micromecenatge per recollir fons per finançar-ne la fabricació
Diu la llegenda que el castell de Montsoriu amaga una cambra plena de riqueses. Per aconseguir-les cal anar-hi la nit de Sant Joan amb un ciri encès, una calavera i esperar que soni la campanada de mitjanit. Aquest és el punt de partida del joc de cartes Montsoriu: la llegenda de Sant Joan, un joc que des d’ahir, vigília de Sant Joan, és motiu d’un micromecenatge a través del portal especialitzat Verkami ( www.vkm.is/montsoriu ) per finançar el projecte i la seva difusió. Inèdit i dissenyat amb cartes exclusives, el joc està pensat perquè hi juguin de dos a sis jugadors que batallaran per aconseguir els objectes necessaris per arribar el tresor, competint amb les figures de les cartes: la serp, el bandoler, el senglar, el punyal, la romaguera o la cabra (el comodí); les figueres facilitaran o complicaran la batalla segons si es tiren més cartes com la del sarró, la ratafia, la ballesta, el trabuc o el mussol. Aquesta iniciativa neix a Arbúcies, en l’Associació d’Amics del Castell de Montsoriu. Aniol Pujolràs l’ha concebut i les il·lustracions han estat a càrrec d’Eva R. Vila. “Volem donar a conèixer Montsoriu i les seves llegendes acostant-nos a un públic nou, jugant, amb repercussions positives en els municipis veïns del castell (Breda, Sant Feliu de Buixalleu, Riells i Viabrea i Arbúcies) i al conjunt d’elements patrimonials de la Selva” explica Pujolràs. El micromecenatge apuntava a un mínim d’uns 700 euros per a una primera fabricació i cobrir els costos; s’ha superat l’import el primer dia i les aportacions que s’afegeixin es dedicaran a fer més exemplars, buscar més distribució o fer instruccions de joc traduïdes a més idiomes. Per incentivar-ho els donatius seran recompensats amb descomptes en el preu del joc o de lots de productes locals com ara la ratafia de l’Hòstia, col·laboradors del projecte.