Relat renovat i ampliat al museu La Gabella d’Arbúcies
El Museu Etnològic del Montseny reobre tots els seus espais després d’un any d’obres
El model industrial, amb el món del tèxtil i el treball femení, són algunes de les novetats de la remodelació
Les llegendes del Montseny però també el seu model industrial, amb la torneria, la carrosseria i el món del tèxtil o el treball femení, són alguns dels aspectes que s’incorporen o s’amplien al Museu Etnològic del Montseny La Gabella (Memga), a Arbúcies. Després d’un any d’obres i treballs –han tingut un cost de 576.000 euros–, La Gabella ha reobert totes les sales amb una actualització i renovació museogràfica dels diferents espais.
Entre les novetats destaquen tres punts del recorregut: l’espai dedicat a les llegendes del Montseny i a la vida quotidiana, concebut al voltant d’una gran llar de foc, com les que es podien trobar als masos del Montseny des de fa més de tres-cents anys; l’òmnibus d’onze places de l’any 1923, de carrosseries Ayats, exemple dels primers models d’autobusos carrossats a Arbúcies, el gran centre productor de Catalunya, ara ocupa tot sol l’espai central de la segona planta, guanyant visibilitat. A més s’incorpora una nova sala del tèxtil que permet completar el discurs del model industrial arbucienc, originat a finals del segle XIX.
Els treballs també ha consistit en la restauració, reforç, impermeabilització i aïllament tèrmic dels teulats originals de l’edifici, de les cobertes de la galeria nord i la millora dels sistemes elèctrics i de climatització del conjunt de la segona planta. Finalment, s’amplia l’espai d’exposicions temporals a la planta baixa de l’edifici, amb la incorporació d’una nova sala. Tot plegat assoleix una superfície d’uns 150 m².
Jordi Tura, director del Memga, recalca que el visitant descobrirà “nous espais que fins ara no tenien presència, com el de la vida quotidiana o el món del tèxtil i el treball de la dona, al mateix temps que s’ha adaptat les sales de la segona planta, cosa que permet explicar la industrialització amb una museografia molt més moderna i oberta”. En la mateixa línia, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, subratlla que aquest procés de remodelació ha de permetre “reforçar el lligam amb el Montseny i és una aposta decidida per convertir el museu en un element clau del territori”. El cost dels treballs ha comptat amb finançament dels fons Feder, la Diputació de Girona, el Departament de Cultura i l’Ajuntament d’Arbúcies.