El Fitag torna a aixecar el vol programant 40 obres
El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona es farà del 24 al 28 d’agost i hi participaran vint-i-una companyies, cinc de l’estranger
El Foment s’hi incorpora com a nou espai escènic
Els musicals porten bones vibracions i aquest any el Fitag 2021 ha volgut que el seu eslògan i el vídeo promocional, dirigit per Marta Ribera, tinguin aquest rotllo. Per això un capità de vol molt cabareter anomenat Anthony –amb una semblança més que evident al Herr Otto Flick d’Allo Allo– convida tothom a pujar l’avió que durant quatre dies d’agost –del 24 al 28– s’enlairarà per visibilitzar el bo i millor del que es fa de teatre amateur per aquestes contrades i les de més enllà. El lema és The Fitag Flights Again, Welcome a board .
Sense voler fer volar coloms, donat l’esforç que va requerir l’any passat tirar endavant una edició “especial” –per no dir dura–, en paraules del seu director, Martí Peraferrer, aquesta 21a edició del Festival Internacional de Teatre Amateur portarà una quarantena d’espectacles on només sis companyies vindran de l’estranger, amb Colòmbia, l’Argentina, Geòrgia, el Marroc, Cuba i Suïssa com a països convidats.
S’hi podran veure propostes escèniques procedents d’Astúries, Castella i Lleó, Galícia, Navarra, Madrid, Andalusia o el País Valencià. Pel que fa a les companyies catalanes, n’hi ha de Sant Julià de Ramis, Girona, Vilobí d’Onyar, Figueres, Maçanet de la Selva, Puigcerdà, Campdevànol, Terrassa i Calaf. I pel que fa a municipis, a més de Girona com a seu principal, hi posen escenaris Sant Pere Pescador, Palamós, Lloret de Mar, Sant Gregori, Maçanet de la Selva, Vidreres i Llançà.
Són molts els espectacles que s’hi podran veure, però per destacar-ne un el mateix director va remarcar l’inaugural “per l’esforç més important que s’ha fet mai al Fitag: La comedia de las Lalis, una coproducció d’Extremadura i Catalunya que és una versió d’Els bessons de Plaute, ambientada en la Barcelona dels vuitanta en què es manté l’estructura dramàtica de l’original llatí però amb personatges extravagants de l’underground laietà.
A grans trets, i per resumir el gruix de la programació, destaca la participació d’un grup històric com és la Funcional Teatre de Figueres, que precisament estrenarà el nou espai que s’incorpora al Fitag, El Foment de Girona (situat al carrer Mercaders), on representaran L’ós, El cant del cigne i El regne de les dones de Txékhov. També s’hi reincorpora CaixaForum programant teatre social –en col·laboració amb entitats com ara Els Joncs i la Fundació Noguera– per atraure nous públics. Així mateix, amb el festival Inund’Art es tornaran a establir sinergies.
A la presentació van assistir-hi Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, i Carme Renedo, directora dels serveis territorials del Departament de Cultura a Girona.