Sara torna a Cap Roig
La ballarina i coreògrafa Sara Baras tancarà el 21 d’agost el Festival de Cap Roig –que obrirà demà la 21a edició– amb una selecció dels seus millors ‘Momentos’
Des que Sara Baras va posar en marxa la seva companyia, el 1997, hi ha tota una sèrie d’espectacles dins la seva trajectòria titulats amb una sola paraula, podríem dir-ne un concepte: Sueños (1999), Sabores (2005), Esencia (2009), Voces (2015), Sombras (2017) i, ara, Momentos (2021), l’espectacle amb què la ballarina i coreògrafa gaditana tornarà el dissabte 21 d’agost al Festival de Cap Roig , per tancar l’edició que tot just començarà demà. “Els espectacles com Momentos i tots aquests que has esmentat són més aviat com concerts, amb un petit fil argumental, però sense dramatúrgia. A més, tampoc no em poso en la pell d’altres dones, com vaig fer a Juana la Loca (2000), Mariana Pineda (2002) i Carmen (2007), sinó que m’interpreto a mi mateixa”, explica Sara Baras. De fet, com indica el títol d’aquest espectacle, plantejat “una mica abans de la pandèmia”, Momentos és justament el que proclama: una selecció de moments destacats de la seva trajectòria artística, seleccionats gairebé per aclamació popular. “Són moments escènics que molta gent em demana: la farruca, de la qual en faig una lectura nova, amb un altre color, o la guajira, que també ha evolucionat, tot i que l’original ja estava molt ben fet, però sempre intentes afegir-hi una mica més. En general, és un espectacle molt flamenc, però també hi ha alguna sorpresa no habitual, com ara el ball amb un saxofonista.”
Sara Baras ha actuat diversos cops a Cap Roig, un escenari que coneix bé i aprecia molt. Aquesta serà, concretament, la seva cinquena actuació al festival empordanès, des que hi va debutar el 2003 amb Mariana Pineda. El 2006 va compartir l’escenari de Cap Roig amb el tenor Josep Carreras: una col·laboració estrenada aquí que després va fer gira. “Em fa molta il·lusió tornar-hi, perquè he viscut moments meravellosos a Cap Roig. A més, aquest any he tingut el doble gran honor d’inaugurar el Festival de Pedralbes i de cloure el Festival de Cap Roig.” A més, l’actuació de Sara Baras a Cap Roig serà també la nit solidària del festival i una part de la recaptació es destinarà a Càritas.
Com a pràcticament tothom en el món de l’espectacle, a Sara Baras la pandèmia també li va trastocar tots els plans l’any passat: per exemple, va haver d’aturar les representacions de Sombras al teatre Rialto de Madrid, que té previst reactivar al setembre. De partida, semblaria que un art de contacte com la dansa hauria de resultar encara més perjudicat pel virus que altres arts escèniques. “M’ha agradat això de l’art de contacte i, amb el teu permís, el faré servir a partir d’ara. Al marge d’això, nosaltres hem patit la pandèmia com tothom, però crec que la part del sacrifici ja la teníem integrada d’abans. En tot cas, davant d’una situació tan dolenta com la que estem vivint, intentes adaptar-te i treure la part positiva, la il·lusió i l’esperança d’on sigui, per intentar recuperar una certa normalitat i tornar a lliurar la nostra ànima i compartir-la amb el públic.”
En aquests Momentos, són en escena set ballarins i set músics. “Som una pinya i estem molt units. Estem en un moment meravellós de la companyia.”
Setze plens abans de començar
Pablo López obrirà demà, divendres, la 21a edició del Festival de Cap Roig i ho farà amb les entrades ja exhaurides: no és l’excepció, perquè aquest any el festival organitzat per Clipper’s Live amb l’impuls de CaixaBank ja ha exhaurit les localitats de 16 dels 21 espectacles programats fins al 21 d’agost. De fet, ara mateix ja només queden entrades disponibles per veure el tenor peruà Juan Diego Flórez (31 de juliol), Love of Lesbian (11 d’agost), David Bisbal (12 d’agost), el Mag Lari (15 d’agost) i Sara Baras. Fins dimarts ja s’havien venut 33.000 entrades d’aquesta edició del festival, que ha ajustat l’aforament del seu gran auditori a l’aire lliure a les normatives contra la pandèmia, amb uns 1.600 espectadors cada nit, en unes grades que s’han ampliat de 2.118 a 2.500 seients, per poder deixar seients buits entre grups de convivència.
A més, Cap Roig estrena un nou village, que obrirà cada dia del festival de les 18.30 h a les 21.30 h, mitja hora abans de l’inici dels concerts. És un espai a l’aire lliure, més ampli que la placeta situada davant del castell –on hi havia fins ara la zona de bar i restauració–, en el qual es podrà gaudir, només amb l’entrada del concert, d’una àmplia oferta gastronòmica, una zona de market i actuacions en directe d’artistes com ara Jxta Martin i Curricé.