Deu ajuntaments recuperen documents confiscats durant la Guerra Civil
La documentació va ser confiscada i dipositada a l'arxiu de la delegació del Govern a Catalunya
La Delegació del Govern a Catalunya ha tornat avui a deu ajuntaments documentació que els va ser confiscada al final de la Guerra Civil. Es tracta de 43 llibres d'actes, caixa i arqueig corresponents al període 1930-1939, que van ser confiscats i dipositats a l'arxiu de la delegació del Govern.
El delegat del Govern, Joan Rangel, ha lliurat avui la documentació als representants dels ajuntaments de Capellades (Anoia), Falset (Priorat), La Floresta (Garrigues), Guissona (Segarra), Marçà (Priorat), Preixens (Noguera), Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès), Sarral (Conca de Barberà) i Vallbona (Anoia).
La documentació va ser localitzada fa uns mesos per uns historiadors als arxius de la delegació i els ajuntaments van sol·licitar-la el mes de gener passat sota el paraigua de la Comissió de la Dignitat, l'associació impulsora del retorn dels papers de Salamanca.
Els representants dels diferents municipis han explicat que fins que els historiadors van trobar els documents pensaven que s'havien perdut o cremat durant la Guerra Civil.
Segons la Comissió de la Dignitat, aquesta documentació va ser requisada sense el consentiment dels ajuntaments i el president de la Comissió, Josep Cruanyes, ha explicat que els documents avui tornats van ser trobats “casualment”.
Amb el retorn dels 43 llibres, s'acaba la llarga recerca de l'historiador de Sant Sadurní d'Anoia Carles Querol, qui va trobar-los a l'arxiu general.
Joan Rangel ha dit que avui és un “dia important” que contribueix a la recuperació de la memòria històrica.
Segons l'acte oficial llegit aquest dijous, no és possible precisar des de quin any els fons en qüestió es trobaven dipositats a l'arxiu de la delegació del govern amb la documentació de l'antic Govern Civil, ja que no existeix cap títol de possessió per part de l'administració general de l'Estat.
De la mateixa manera, l'acte diu que es desconeix per quina raó aquest fons documental es trobava a l'arxiu general de la delegació del Govern espanyol a Catalunya, ja que no existeix un registre històric d'entrada o sortida de la documentació, ni un registre de transferències que es puguin haver realitzat des d'altres arxius o entitats.