Els ‘altres papers'
La Delegació del Govern torna a deu municipis catalans documentació que havia estat confiscada durant la Guerra Civil i que ja es donava per desapareguda
La Comissió de la Dignitat demana accedir a l'arxiu per recuperar més documents d'altres pobles
Els altres papers eren a Barcelona. La Delegació del Govern va tornar ahir documentació confiscada durant la Guerra Civil espanyola a deu municipis catalans. Més de 70 anys després, els papers –que es donaven per desapareguts– han tornat al seu origen. En total es van lliurar 43 llibres d'actes i de comptabilitat municipal, compresos entre els anys 1930 i 1939, als ajuntaments de Capellades i Vallbona d'Anoia (Anoia), Falset i Marçà (Priorat), Guissona (la Segarra), la Floresta (les Garrigues), Preixens (la Noguera), Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), Sarral (Conca de Barberà) i Sant Jaume dels Domenys (Baix Penedès). La primavera del 2008, un historiador, Isidre Surroca, va descobrir per casualitat documentació de Sant Sadurní d'Anoia a l'Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya (l'antic Govern Civil). Es va posar en contacte amb un altre historiador, Carles Querol, exalcalde de Sant Sadurní, i des d'aquest municipi es van començar a moure fils. “Al principi només els volien deixar digitalitzar. La Generalitat va fer gestions i la Delegació del Govern es va negar a contestar el conseller”. Ho diu Josep Cruanyes, portaveu de la Comissió de la Dignitat, que ha aglutinat la reclamació del conjunt de municipis afectats. L'ens ja tenia preparada una acció judicial per després de l'estiu per fer desencallar la qüestió. L'alcalde de Sant Sadurní d'Anoia, Joan Amat, que ahir va parlar en nom dels consistoris, creu que amb aquest gest “es consuma un acte de justícia històrica”. Amat va defugir polèmiques i va agrair la “bona predisposició” de Rangel a tornar els papers –l'any passat en van rebre una còpia digitalitzada. Amat va ser l'alcalde que va marxar més carregat (18 llibres), però encara n'ha quedat pendent un de la Cooperativa Agrària. Des de la Delegació del Govern s'afirmava en una nota de premsa que es desconeix des de quin any els fons estaven dipositats a l'arxiu, i també “es desconeix per quina raó, ja que no existeix un registre històric”. En la nota s'al·lega que “tampoc consta l'existència d'un decret d'incautament”, ni “que els documents fossin objecte de requisa o de lliurament voluntari per part dels ajuntaments al Govern Civil”.
Cruanyes no dubta que els llibres els van prendre per la força. “Són actes municipals i llibres de gestió econòmica, cosa que no era cap casualitat”. I hi ha afegit que a partir del gest d'ahir es poden desencallar retorns pendents dels papers de Salamanca que també corresponen a ajuntaments catalans. Els paquets que encara falten s'estan digitalitzant; una tasca que s'ha endarrerit.
La Comissió de la Dignitat ha reclamat que un grup d'experts designats per l'Associació d'Arxivers de Catalunya pugui accedir als fons de l'antic Govern Civil, perquè sospiten que hi ha més documentació d'altres municipis i també referent a la repressió política. La Delegació del Govern diu que l'arxiu és d'accés lliure: l'any 2009 va registrar 46 usuaris i 303 visites.