Adéu a les barcasses
Carles Santos i Llorenç Barber ofereixen un espectacle “únic” dalt dels dos transbordadors de la desembocadura de l'Ebre
Els dos transbordadors del riu Ebre que encara uneixen els nuclis urbans de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja es van convertir ahir en escenari i a l'hora platea de l'espectacle Encontre de les barcasses al tardet, un concert de música ficció “únic” i “irrepetible” en el qual els músics i compositors valencians Carles Santos i Llorenç Barber van unir les seues músiques al mig del riu Ebre. Amb una escenografia gairebé surrealista: Santos amb el seu piano dalt del transbordador de la Cava i Barber amb les seues campanes al de Garriga van sortir de banda i banda del riu per trobar-se al mig de l'Ebre, on les dues barcasses es van acabar fusionant. “La trobada de dos monstres de la música contemporània que mai han tocat junts”, resumia l'ideòleg de l'espectacle, el també músic fill de Deltebre, Miquel Àngel Marín. L'encontre entre Santos i Barber té per a Marín tanta mística com el de la Verge Maria amb Jesucrist el dia del Diumenge Sant. A Deltebre, aquell dia en comptes de les campanes sonen trets d'escopeta; per això el concert d'ahir havia de culminar amb el rebombori de 300 escopetes de la societat de caçadors de la Cava, però al final no es va poder fer perquè no van aconseguir l'autorització de la Guàrdia Civil. Ho van substituir per un parell de canons dels que s'utilitzen per espantar els flamencs dels arrossars. “Tot és música, també el so de les barcasses”, explicava Santos, encantat de compartir l'espai de l'escenari amb el públic.
Sota l'ombra del pont
Però al marge de la mística religiosa, l'espectacle, que forma part del festival d'estiu Bouesia de Deltebre, que enguany arriba a la sisena edició, va voler ser també un homenatge i un comiat a les barcasses del Delta, tocades de mort després de la construcció del nou pont que entrarà en funcionament a la tardor. Desenes de persones es van embarcar amb els dos músics per viure l'esdeveniment, no excessivament multitudinari, dins l'Ebre, i també a les dues ribes del riu alguns curiosos van poder gaudir del so barrejat del piano de Carles Santos i les campanes de Barber, mentre les dues barcasses semblaven ballar sota el pont.