Cicle de conferències sobre memòria i història en el judaisme
L’Institut d’Estudis Nahmànides del Patronat Call de Girona i la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG tornen a col·laborar, com ho fan des de fa setze anys, per organitzar un cicle de conferències. Aquest any, el cicle es titula Reviure el temps viscut: memòria i història del judaisme, i inclourà cinc conferències entre el 30 de setembre i l’11 de novembre, amb entrada gratuïta i inscripció prèvia al web del Patronat Call de Girona , que tindran lloc a l’aula de l’Institut d’Estudis Nahmànides (18.30 h). Des del 2010, totes les conferències s’enregistren i es poden visualitzar a l’apartat de formació del web del Patronat Call de Girona.
La sociòloga Marta Simó, especialista en identitats jueves i Holocaust, obrirà el cicle amb Babi lar, per exemple: els memorials, la història, la memòria. El 7 d’octubre, el filòsof Reyes Mate parlarà sobre Memoria e historia en el pensamiento judío europeo, i el dia 14 el poeta i assagista Arnau Pons ho farà sobre Orfisme i judaisme. Un combat per la memòria en Paul Celan. El 4 de novembre, Marta Marín-Dòmine, nova directora del Born Centre de Cultura i Memòria, oferirà una sessió sobre la literatura dels supervivents d’Auschwitz, i l’11 de novembre la directora del Festival de Cinema Jueu de Barcelona, Daniela Rosenfeld, clourà el cicle amb El cinema, eina de memòria jueva.
Diumenge vinent al matí, com cada primer diumenge de mes, hi haurà portes obertes al Museu d’Història dels Jueus. Actualment, s’hi pot veure l’exposició temporal Viatges. Una història del Poble Jueu, amb versió virtual a la plataforma Calaix de la Generalitat.