Els rics també maltracten
Judith Colell estrena a Temporada Alta ‘15 horas’, on tracta la violència masclista en el context de les elits
La nova pel·lícula de Judith Colell encara no s’ha estrenat però va triomfant als festivals on es presenta. Després de ser premiada a Màlaga, al Terra Gollut del Ripollès i recentment a Marsella, 15 horas s’estrena avui al Festival Temporada Alta de Girona (Cinema Truffaut, a les 20 h), un mes abans que arribi a la nostra cartellera.
La directora de cinema, guionista, productora i actual presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català està molt contenta del recorregut que està tenint el film, un encàrrec de dues productores de la República Dominicana que volien que es reflectís una xacra que té lloc en aquell país caribeny: la violència de gènere a les classes benestants. Colell, sempre interessada a fer cinema amb un vessant social o humanista, va assumir el repte de rodar allà una temàtica que és, malauradament, universal i, com bé diu, atorgar-li un “segell català”. També el fet que la problemàtica s’enfoqui en el si de les classes altes i d’elits atorgava un plus de denúncia, ja que tot sovint les pel·lícules de violència de gènere s’emmarquen en classes mitjanes o baixes. En aquest sentit, la sèrie Big little lies, amb Nicole Kidman, va obrir camí, com recorda la mateixa directora. “Però encara que s’ha tractat, s’ha de continuar fent-ho, fins que no hi hagi ni una sola persona morta en mans de la seva parella”, subratlla.
Protagonitzada per Sterlyn Ramirez i Marc Clotet, 15 horas tracta sobre una parella artística aparentment perfecta –ella una jove violinista i ell un director d’orquestra famós– que també forma un matrimoni que, vist des de fora, sembla idíl·lic, tot i que en realitat ella és maltractada pel seu marit. Quan la protagonista decideix fer un pas endavant i demanar ajuda s’adonarà que el camí no és gens fàcil. És precisament en aquest aspecte, l’ajuda que es pot donar a les persones maltractades, que la directora insisteix: “Si mai ens trobem algú que demana ajuda l’hem d’ajudar, no podem mirar a l’altra banda! En res, no només en el maltractament.”
Judith Colell, que serà avui a Girona per presentar el film, va rebre ahir de mans de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, el Premi de Cinema Espiritual de Catalunya, guardó que reconeix la cineasta de pel·lícules com Elisa K, 53 dies d’hivern i Dones, la sensibilitat humanista i la manera com reflecteix la fortalesa de les dones. Ella mateixa declara que entén el cinema com “una arma que tenim per conscienciar sobre injustícies que passen al món, que n’hi ha moltes i que no s’acabaran”. “A mi m’interessa el cinema com a arma de conscienciació”, remarca. La sensibilitat humanista s’ha manifestat al llarg de la seva filmografia reflectint la fortalesa de les dones que s’enfronten a proves molt dures (l’abús sexual, el maltractament, la manipulació o la solitud). Igualment, també en el tractament de la vulnerabilitat humana, sobretot dels nens, els ancians o les persones empobrides.