Música

Mor el cantautor Ramon Muntaner als 71 anys

Va musicar els textos de diversos poetes catalans i va ser el primer en dedicar un disc íntegrament a Miquel Martí i Pol

Ramon Muntaner, cantautor i director de la Societat General d’Autors i Editors (SGAE) a Catalunya, ha mort aquest dijous als 71 anys, segons ha informat aquesta entitat en un comunicat. Reconegut i recordat per la seva faceta com autor fonamental en la història de la cançó a Catalunya, ha estat el director de la SGAE a Catalunya i Balears des del 1996.

Muntaner va formar part del moviment de la nova cançó i es va donar a conèixer sobretot el 1974 quan va actuar com a teloner de Lluís Llach. Precisament el cantautor de Verges ha anunciat la seva desaparició a través de les xarxes socials.

Nascut el 29 de setembre de 1950 a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), va ser compositor, lletrista i també autor dramàtic. Comptava amb més de 220 obres adscrites de gèneres com la cançó i música de pel·lícules i sèries de televisió de drama, comèdia i ballet.

Muntaner va estudiar solfeig, piano i guitarra i va cursar estudis de Psicologia a la Universitat de Barcelona. Del 1971 al 1989 es va dedicar plenament a la creació musical, va celebrar concerts i enregistrar discos com a compositor de músiques per al teatre, el cinema i la televisió.

L’SGAE recorda que Muntaner és considerat un autor fonamental en la història de la cançó a Catalunya “amb un estil molt personal i modern, de gran èxit entre el públic jove” de la Catalunya de mitjans dels anys 70. És autor de nou discos enregistrats, trenta músiques per a teatre, quatre curtmetratges, quatre llargmetratges i setze programes i sèries de televisió.

Va musicar els textos de diversos poetes catalans i va ser el primer en dedicar un disc íntegrament a Miquel Martí i Pol, ‘Presagi’, del 1976. Destaquen els seus discos ‘Veus de lluna i celobert’, del 1979; ‘Balades i cançons’, del 1980, i ‘El pas del temps’, del 1982. També és de destacar la composició de la música per a obres teatrals i pel·lícules com la banda sonora de ‘La plaça del Diamant’, de Francesc Betriu, o ‘La teranyina’, d’Antoni Verdaguer.

L’any 1990 va ser nomenat director del centre Ressons del Departament de Cultura de la Generalitat. L’any 1992 va incorporar-se com a director artístic de l’Espai de Dansa i Música de la Generalitat i com a director del Mercat de Música Viva de Vic, càrrecs que va ocupar fins a principis del 1996, quan va ser nomenat director a Catalunya de la SGAE.

A partir d’aquell moment va ocupar diferents càrrecs com el de director de l’entitat a la Zona Mediterrània (Balears, Catalunya, València i Múrcia) i, finalment, el que ocupava actualment com a director de la SGAE a Catalunya i les Balears.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
música

Guillem Gisbert i La Ludwig Band canten junts ‘Les aventures del general Lluna’ a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
festival

El nou festival Winterfest arribarà a Fontanals de Cerdanya el 6 i 7 de desembre

Fontanals de cerdanya
patrimoni

Salou instal·la jardineres inspirades en el modernisme

Salou
cultura

Tretze programes de la festa major de Vilafranca del Penedès, amb sorpresa de joia

Vilafranca del Penedès
Música

Marta Shanti guanya el 45è Concurs de Cançó de Salitja amb “Fada negra”

Salitja
música

Rosalía publica ‘New Woman’ amb la cantant tailandesa de k-pop Lisa

barcelona
patrimoni

Recuperen l’església romànica de Sant Julià d’Úixols de Castellterçol

Castellterçol
Arturo Gaya
CANTAUTOR I COFUNDADOR DEL GRUP QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES

“Entre ‘Eufòria’ i els festivals, la cançó d’autor no té espai”

La Palma d’Ebre
Aina Clotet
Actriu

“És essencial que sempre hi hagi veritat en l’actuació”

Barcelona