El western i el ‘West Side’
Jane Campion i Spielberg triomfen en uns Globus d’Or sense gala, marcats pel boicot de Hollywood a l’Associació de la Premsa Estrangera, que els organitza
Un western dirigit per una dona que qüestiona la masculinitat de la tradició del gènere, un musical amb joves immigrants porto-riquenys al Nova York dels cinquanta i un grapat d’actors afroamericans i d’altres grups racials entre els premiats (tres de sis en cinema). Algú que vingués d’una altra galàxia o es despertés d’un llarg coma se sorprendria de la diversitat i inclusió del palmarès de la 79a edició dels Globus d’Or, que es va fer públic la matinada de diumenge a dilluns i que va distingir com a grans vencedors els films El poder del perro i West Side story, i les sèries Succession i Hacks.
No es poden fer valoracions, però, sense tenir en compte el context: la indústria cinematogràfica de Hollywood ha boicotejat obertament els premis i, a més de corrupció de l’entitat organitzadora, l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (la sigla en anglès és HFPA), una de les principals acusacions és la falta de diversitat i inclusió. L’HFPA ha adoptat diverses mesures per posar fi als problemes denunciats, però la indústria audiovisual s’ha donat per satisfeta i els premis s’han acabat fent públics a través del web, sense retransmissió televisiva, ni catifa vermella ni estrelles.
El palmarès, en tot cas, sembla respondre a la voluntat de netejar la imatge de l’HFPA amb uns premis inclusius i igualitaris, que no resten mèrits, tanmateix, a les excel·lents produccions premiades. Un any després que Chloé Zhao guanyés els Globus d’Or a millor film i direcció, una altra dona l’ha succeïda, la neozelandesa Jane Campion. El seu neowestern produït per Netflix, El poder del perro, protagonitzat per Benedict Cumberbatch i Jesse Plemons, ha guanyat en els apartats de millor film dramàtic, direcció i actor de repartiment (Kodi Smit-McPhee). Steven Spielberg ha obtingut igualment tres premis per West Side story, el de millor comèdia o musical, actriu principal d’aquests gèneres (Rachel Zegler) i millor actriu secundària (Ariana DeBose). Kenneth Branagh s’ha hagut de conformar amb el premi al millor guió per Belfast, mentre que Nicole Kidman (Ser los Ricardo) i Will Smith (El método Williams) han guanyat els premis a millor protagonista de drama, i Andrew Garfield, el de millor comèdia o musical per Tick, tick... Boom!. El japonès Ryûsuke Hamaguchi ha guanyat el Globus d’Or a millor film en llengua no anglesa per Drive my car.
HBO arrasa en televisió
Si Netflix ha guanyat per primer cop el Globus d’Or al millor film dramàtic, set dels onze guardons televisius han anat a parar a HBO. Succession s’ha endut el de millor sèrie dramàtica, actor de drama (Jeremy Strong) i actriu de repartiment (Sarah Snook), i Hacks, el de millor sèrie i actriu (Jean Smart) de comèdia o musical. Kate Winslet ha estat escollida millor actriu de minisèrie per Mare of Easttown.
Poc inclusius i acusats de corrupció
La gala dels Globus d’Or se celebrava a l’hotel Beverly Hilton, en un sopar amb totes les grans estrelles de Hollywood nominades. Es consideraven els segons premis de cinema més importants del món, i un termòmetre més o menys fiable dels Oscar, que sempre són posteriors. La cadena de televisió NBC emetia cada any la cerimònia, però una sèrie d’escàndols van esquitxar l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA), que atorga els premis. El diari Los Angeles Times va revelar que no hi ha cap negre entre els seus 87 membres, i que un grup de 30 periodistes que en formen part van ser convidats a un hotel de luxe de París pel rodatge de la sèrie de Netflix Emily in Paris, posteriorment nominada als Globus d’Or. L’HFPA ha pres mesures en aquest sentit, però l’NBC les considera insuficients, no ha emès la gala i cap de les estrelles convidades ha acceptat anar-hi.