Cinema

Pere Portabella: “No soc ningú sense vosaltres”

El cineasta, pensador i activista polític agraeix tots els actes que s’han organitzat al voltant de la investidura doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de Girona, que tindrà lloc el 10 de febrer

“No soc ningú sense vosaltres.” Agraït, aclaparat i un punt emocionat, Pere Portabella (Figueres, 1929) va demostrar amb aquestes paraules, sorgides després d’escoltar tothom, que certament el seu bagatge com a cineasta, productor cinematogràfic, pensador i activista polític, es deu al seu comportament humanista, de saber-se envoltar de molta gent i, com també ell mateix va reconèixer, “no fer res del que fas com a valor propi, sinó col·lectivament, i sempre sense esperar res a canvi”.

Pere Portabella, amb uns envejables 95 anys, serà investit doctor honoris causa per la Universitat de Girona (UdG) el 10 de febrer, en un acte que tindrà lloc a les dotze del migdia, a l’Aula Magna Modest Prats. Ahir només va ser la presentació de la investidura i de tots els actes culturals amb motiu de la distinció que els ajuntaments de Girona i Figueres han muntat per celebrar-ho. Perquè, com van deixar clar tots els representants de les diferents institucions i equipaments culturals presents, per la seva figura, i sobretot pel llegat que deixa, mereix compartir l’honor de ser investit per la UdG al costat de personalitats tant o més reconegudes. En el seu cas per “la seva radicalitat en el món del cinema, l’apropament a les avantguardes i el compromís polític”.

En aquest sentit, Portabella ha estat, en paraules d’Àngel Quintana, degà de la Facultat de Lletres i padrí del doctorand, “una figura clau en la lluita antifranquista, en la lluita per la democràcia i per les llibertats del nostre país”. Per la seva banda, el rector de la universitat, Quim Salvi, va qualificar el cineasta empordanès com un “renaixentista”, perquè “abraça moltes disciplines artístiques”, a més de destacar aquesta capacitat per aglutinar artistes amb els quals ha compartit creació.

Reivindicar la cultura

En la seva intervenció, Portabella va encoratjar les institucions a fomentar la cultura, un sector “molt maltractat” al llarg de la història per totes les administracions. Portabella creu que la cultura és clau actualment perquè ha de mostrar que “tots tenim les capacitats de poder fer un rumb”. Per l’activista, la situació actual és “insostenible i insuportable” i l’espècie humana és “responsable de l’hecatombe” que hi ha actualment. Malgrat tot, la manera de sortir-se’n és “sense egos ni tacticismes”.

La investidura de Pere Portabella destacarà –entre totes les que s’han dut a terme fins ara a la UdG– pel fet d’anar més enllà de la mateixa universitat. Figueres i Girona contribuiran a l’expansió del reconeixement a Portabella amb diverses iniciatives.

LA DATA

1972
La dictadura impedeix que Portabella assisteixi a la projecció de ‘Vampir-Cuadecuc’ al Moma dels EUA.

Un reconeixement conjunt

Després que El Bòlit inaugurés el díptic d’exposicions Acció Santos i Gosar poder, comissariades per Ona Balló, el reguitzell d’activitats no ha fet res més que arrencar. El mateix dia de la investidura, el 10 de febrer, es projectarà Umbracle al Cinema Truffaut (19.30 h), amb la presentació del mateix director i homenatjat. El Museu de l’Empordà inaugurarà el 12 de febrer a Figueres Pere Portabella. Art i vida, mostra que recull part de la col·lecció personal del cineasta amb obres d’artistes amb els quals ha col·laborat al llarg de la seva vida, com ara Joan Miró, Antoni Tàpies o Miquel Barceló. Es complementarà amb una conferència i projeccions d’El silenci abans de Bach i Vampir-Cuadecuc, presentades pel cineasta Albert Serra. I a la biblioteca del Barri Vell de la UdG s’exhibiran cartells de les pel·lícules dirigides i produïdes per Portabella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.