Cultura

González-Sinde nega que el castellà estigui amenaçat a Catalunya

La nova ministra de Cultura reitera la seva aposta per fer cinema en català i "que tingui la difusió que es mereix"

Juan Marsé, que rebrà dijous el premi Cervantes a mans del rei Joan Carles, ha comparegut avui a la seu del ministeri de Cultura al costat de la nova ministra, Ángeles González-Sinde, on ha defensat "amb matisos" la seva tesi de que el problema del cinema espanyol és la "falta de talents".

L'autor català ha explicat que li agrada ser un escriptor "anòmal" per escriure en castellà i viure a Catalunya i que aquesta mena d'escriptors sempre li han interessat molt. "Aquestes situacions frontereres de l'escriptor i aquesta espècie de marginació, fins i tot social, és convenient", ha assegurat. Marsé ha citat altres escriptors "anòmals" com Joseph Conrad, un escriptor polonès que escriu en anglès, Nabokov o Kafka i ha assegurat que, des de nen, viu immers en una "dualitat lingüística" que considera "natural". Ha afegit però, que la seva és una situació anòmala perquè la llengua pròpia de Catalunya és el català, i en conseqüència l'idioma matern.


El novel·lista s'ha referit al castellà com a llengua que "no està en perill, de moment" i ha explicat que parlar de llengües "amenaçades" li sembla "un disbarat". "Quan la llengua s'utilitza com a bandera comencen els problemes", ha explicat, però ha afegit que ell "passa de tot això".

Alguns errors i excessos
Marsé ha reconegut que potser s'han comès i es podrien cometre "alguns errors i excessos" a Catalunya per les "queixes" d'alguns ciutadans, i ha posat com a exemple l'estament judicial o el de la sanitat "per l'exigència del català" que, segons ell, "és molt potent".

En aquesta mateixa línia, ha assenyalat que Catalunya sempre serà bilingüe a menys que "els nacionalistes posin uns murs altíssims, que separin Catalunya i Espanya i no hi pugui entrar ningú" i ha afegit que és impossible mantenir-se en una situació de "no contaminació" lingüística.

L'autor d'Últimas tardes con Teresa, Si te dicen que caí i de Rabos de lagartija ha avançat que quan rebi el Cervantes, farà un discurs parlant de la memòria històrica, de la memòria individual, de la imaginació i del cinema i de la seva tasca com a escriptor.

Pel que fa al cinema espanyol, Marsé ha assegurat que aquest necessita un "bon bisturí" i que la nova ministra de Cultura "pot arribar a ser una cirurgiana idònia".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.